Nytårsrente giver tømmermænd

Helt som forventet får boligejere med rentetilpasningslånet F-kort en meget højere rente fra nytår, end de har været vant til.

Nytårsrente giver tømmermænd

Helt som forventet får boligejere med ren­te­til­pas­ning­s­lå­net F-kort en meget højere rente fra nytår, end de har været vant til.

Den nye F-kort rente, der blev fastsat den 27. december og gælder fra 1. januar og et halvt år frem, er mere end fire gange så høj som hidtil.

Boligejere med F-kort i Totalkredit er fordelt på 9 forskellige obligationer med forskellige renter. Fra 1. januar ligger de nye renter i gennemsnit på omkring 2,90% mod rundt regnet 0,50% før nytår. Den laveste rente fra årsskiftet og frem er på 2,74%, mens den højeste rente er på 3,16%. Skal man have nyt F-kort i dag, er renten 3,07%.

For boligejere med afdrag på lånet svarer ren­testig­nin­gen til, at det bliver 580 kr. dyrere om måneden for hver mio. efter skat. For boligejere uden afdrag stiger ydelsen med 1.400 kr. for hver mio.

”Renten på F-kort ender på det højeste siden lånets introduktion. Det er en benhård besked til de mange boligejere med den låntype, som løber op i omegnen af 200.000 boligejere. Renterne er det seneste år banket i vejret, og det rammer for alvor nu også F-kort. For et år siden havde boligejerne en rente i minus, og nu rundt regnet er 3%. Boligejerne kan efter alt at dømme godt begynde at reservere ekstra plads i budgettet til en højere ydelse”, siger cheføkonom Jeppe Juul Borre.

Den store rentestigning var forventet i kølvandet på de fire ren­testig­nin­ger i 2022 (ECB til 2 pct. og Nationalbanken til 1,75 pct.), der har bragt de ledende rentesatser op på de højeste niveauer siden 2008 og 2009.

F-kort-lånere får direkte besked i e-Boks om den præcise deres renteændring og betydningen for den månedlige ydelse. Mange kunder har allerede fået besked om, at de kan forvente højere renter og dermed en højere månedlig ydelse i 2023.

F-kort har været billigst i mange år
F-kort har i mange år været det billigste realkreditlån målt på den månedlige ydelse efter skat. Det blev indført i 2013/2014 og blev i sin tid kaldt ”F1-lånets afløser”. I dag har ca. 200.000 boligejere et F-kort lån eller et Flex-kort lån, som det også kaldes.

Hvad er F-kort?
F-kort er et realkreditlån med variabel rente, som reguleres hvert halve år (1. januar og 1. juli) på baggrund af den såkaldte 6-måneders CITA-referencerente. Dertil kommer et rentetillæg.

ECB og Nationalbanken bestemmer
Rentesatsen på F-kort afhænger primært af de ledende rentesatser i ECB (2 pct.) og Nationalbanken (1,75 pct.), der er hævet 4 gange i 2022 og nu ligger på det højeste siden henholdsvis 2008 og 2009. For blot 5 måneder siden var Na­tio­nal­ban­kens ind­skuds­be­vis­ren­te på - 0,60 pct. Læs mere om F-kort

Relaterede artikler