Færre billige sommerhuse – her er overblikket

Udbuddet af sommerhuse er det laveste i 18 år. Men der er stadig godt gang i køb og salg, så sommerhusmarkedet er i høj grad i live.

Færre billige sommerhuse – her er overblikket

Som­mer­huspri­ser­ne er de seneste to år steget med voldsomme 28% på landsplan og 18% alene sidste år. Samtidig er er udbuddet af sommerhuse helt i bund, så der i foråret 2022 kun er halvt så mange til salg som før coronakrisen. Udbuddet af sommerhuse er det laveste i 18 år. Men der er stadig godt gang i køb og salg, så som­mer­hus­mar­ke­det er i høj grad i live.

Coronatidens store appetit på sommerhuse har efterladt et marked, hvor det kan være svært at finde det rigtige sommerhus og at være med rent prismæssigt som køber. Derfor kan man som køber overveje at kigge mod alternative som­mer­hu­s­om­rå­der.

Vi har set nærmere på, hvor man kan købe et typisk sommerhus med et budget på mellem 1 og 3,5 mio. kr. Der er nemlig betydelig prisforskel mellem de enkelte som­mer­hu­s­om­rå­der, og nogle områder har oplevet større prisstigninger under coronakrisen end andre.

Vores analyse omfatter de 20 største som­mer­hu­s­om­rå­der i Danmark, som udgør godt 70% af den samlede bestand af sommerhuse i Danmark.

Kun ét område til 1 mio. kr. tilbage
Kun i ét af landets 20 største som­mer­hu­s­om­rå­der kan man i dag købe et gennemsnitligt sommerhus på 90 kvm. til 1 mio. kr. Det er i Skive Kommune ud til Limfjorden. Før coronakrisen var der tre som­mer­hu­s­om­rå­der i Danmark med sommerhuse til 1 mio. kr.

I den anden ende af prisskalaen skal man i landets dyreste som­mer­huskom­mu­ne, Gribskov på Nordsjællands kyst, betale 3,3 mio. kr. for et gennemsnitligt sommerhus på 90 kvm. og adgang til populære områder som Gilleleje og Tisvildeleje. De høje priser kommer efter en prisstigning på 48% på to år.

Derefter kommer Bornholm, Odsherred og i Halsnæs, hvor købere i gennemsnit nu skal betale mellem 2 og 2,5 mio. kr. efter prisstigninger på henh. 36%, 47% og 44% over to år.

Sommerhuse koster i gennemsnit 2 mio. kr.
I 10 ud af 20 kommuner koster et gennemsnitligt sommerhus på 90 kvm. mellem 1,7 og 2 mio. kr. Lands­gen­nem­snit­tet ligger på knap 2 mio. kr.

Næsten alle 20 som­mer­hu­s­om­rå­der er rykket et prisinterval op de seneste to år. Flere som­mer­hu­s­om­rå­det er blevet et par 100.000 dyrere. For eksempel er Lolland rykket op i næste prisinterval, hvor et gennemsnitligt sommerhus på 90 kvm. nu koster knap 1,2 mio. kr., som er ca. 300.000 kr. mere end før coronakrisen.

I halvdelen af landets 20 største som­mer­hu­s­om­rå­der er priserne steget med omkring 20-40%. Det er kun i 4 kommuner, at som­mer­huspri­ser­ne ”kun” er steget under 10%. Det er i Varde, Hjørring, Skive og Thisted Kommuner.

I halvdelen af landets 20 største som­mer­hu­s­om­rå­der er priserne steget med omkring 20-30%. Det er kun i 5 kommuner, at som­mer­huspri­ser­ne ”kun” er steget med op til 10%. Det er i Varde, Frederikshavn, Hjørring, Skive og Thisted Kommuner.

Her kan du læse analysen i sin helhed og læse yderligere detaljer om de enkelte som­mer­hu­s­om­rå­der.

Relaterede artikler