Færre billige sommerhuse – her er overblikket
Udbuddet af sommerhuse er det laveste i 18 år. Men der er stadig godt gang i køb og salg, så sommerhusmarkedet er i høj grad i live.
Sommerhuspriserne er de seneste to år steget med voldsomme 28% på landsplan og 18% alene sidste år. Samtidig er er udbuddet af sommerhuse helt i bund, så der i foråret 2022 kun er halvt så mange til salg som før coronakrisen. Udbuddet af sommerhuse er det laveste i 18 år. Men der er stadig godt gang i køb og salg, så sommerhusmarkedet er i høj grad i live.
Coronatidens store appetit på sommerhuse har efterladt et marked, hvor det kan være svært at finde det rigtige sommerhus og at være med rent prismæssigt som køber. Derfor kan man som køber overveje at kigge mod alternative sommerhusområder.
Vi har set nærmere på, hvor man kan købe et typisk sommerhus med et budget på mellem 1 og 3,5 mio. kr. Der er nemlig betydelig prisforskel mellem de enkelte sommerhusområder, og nogle områder har oplevet større prisstigninger under coronakrisen end andre.
Vores analyse omfatter de 20 største sommerhusområder i Danmark, som udgør godt 70% af den samlede bestand af sommerhuse i Danmark.
Kun ét område til 1 mio. kr. tilbage
Kun i ét af landets 20 største sommerhusområder kan man i dag købe et gennemsnitligt sommerhus på 90 kvm. til 1 mio. kr. Det er i Skive Kommune ud til Limfjorden. Før coronakrisen var der tre sommerhusområder i Danmark med sommerhuse til 1 mio. kr.
I den anden ende af prisskalaen skal man i landets dyreste sommerhuskommune, Gribskov på Nordsjællands kyst, betale 3,3 mio. kr. for et gennemsnitligt sommerhus på 90 kvm. og adgang til populære områder som Gilleleje og Tisvildeleje. De høje priser kommer efter en prisstigning på 48% på to år.
Derefter kommer Bornholm, Odsherred og i Halsnæs, hvor købere i gennemsnit nu skal betale mellem 2 og 2,5 mio. kr. efter prisstigninger på henh. 36%, 47% og 44% over to år.
Sommerhuse koster i gennemsnit 2 mio. kr.
I 10 ud af 20 kommuner koster et gennemsnitligt sommerhus på 90 kvm. mellem 1,7 og 2 mio. kr. Landsgennemsnittet ligger på knap 2 mio. kr.
Næsten alle 20 sommerhusområder er rykket et prisinterval op de seneste to år. Flere sommerhusområdet er blevet et par 100.000 dyrere. For eksempel er Lolland rykket op i næste prisinterval, hvor et gennemsnitligt sommerhus på 90 kvm. nu koster knap 1,2 mio. kr., som er ca. 300.000 kr. mere end før coronakrisen.
I halvdelen af landets 20 største sommerhusområder er priserne steget med omkring 20-40%. Det er kun i 4 kommuner, at sommerhuspriserne ”kun” er steget under 10%. Det er i Varde, Hjørring, Skive og Thisted Kommuner.
I halvdelen af landets 20 største sommerhusområder er priserne steget med omkring 20-30%. Det er kun i 5 kommuner, at sommerhuspriserne ”kun” er steget med op til 10%. Det er i Varde, Frederikshavn, Hjørring, Skive og Thisted Kommuner.
Her kan du læse analysen i sin helhed og læse yderligere detaljer om de enkelte sommerhusområder.