Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Forskudsopgørelsen er klar: Få styr på rentefradraget

Forskudsopgørelsen er klar: Få styr på rentefradraget

15. november 2022
Gå til nyhedsoversigt

Fra i dag kan danskerne se og rette i deres forskudsopgørelse for 2023 på skat.dk. Forskudsopgørelsen er populært sagt det skattemæssige budget for det kommende år, og man gør derfor klogt i at forholde sig til, hvad der står fortrykt, så man sikrer sig en korrekt skattebetaling som muligt.

Særligt to ting har betydning for, hvorfor mange danskere bør kaste et ekstra blik på forskudsopgørelsen. For det første har mange boligejere enten omlagt eller fået ny rente på deres realkreditlån, og dermed fået højere renteudgifter, som indvirker på rentefradraget. For det andet er der det seneste halvandet års tid kommet mere end 200.000 flere i arbejde, mens mange har skiftet job eller fået mere i løn, og det kan have betydning for skatten og dermed forskudsopgørelsen.

3 vigtige ting at forholde sig til på forskudsopgørelsen

1. Hvis man har handlet bolig, konverteret sit fastforrentede lån eller fået ny rente på sit variabelt forrentede lån

Det er især tre typer af boligejere, som bør skimte forskudsopgørelsen ekstra grundigt i gennem:

  • Mere end 100.000 boligejere har konverteret deres realkreditlån i årets første seks måneder ifølge tal fra Nationalbanken. De har enten byttet deres eksisterende fastforrentede lån ud med et nyt fastforrentet lån med en højere rente, eller skiftet til et lån med variabel rente.
  • Godt 250.000 boligejere skal over det kommende år have ny rente på deres variabelt forrentede realkreditlån, og de kan forvente en mærkbart højere rente, end de har været vant til.
  • Der har i årets første ni måneder været i alt 55.000 bolighandler ifølge tal fra Boligsiden. Det kan have ændret renteudgifterne for både køber og sælger, og det er derfor værd at få tjekket om udgifterne til rente og bidrag stadig er korrekte.

Glemmer man at tilrette sin forskudsopgørelse med de nye renteudgifter, så er det ikke sådan, at der venter et skattesmæk. Tværtimod vil man isoleret set få penge tilbage i skat, da man med højere renteudgifter også får et højere rentefradrag. Men i lyset af den skyhøje inflation, som løbende trækker tænder ud af mange danskeres budgetter, så kan man afbøde lidt af rentestigningen med det samme i stedet for at vente på at få pengene retur på et senere tidspunkt. Det kræver dog, at man forskudsregistrerer sine nye, og højere, renteudgifter og på den måde får et højere fradrag med det samme og får mere udbetalt i løn.

2. Hvis ens jobsituation har ændret sig

Beskæftigelsen har slået rekord på rekord i 2022. I tillæg er der også løbende mange som skifter job eller får mere i løn, og det giver alt sammen anledning til tjekke forskudsopgørelsen – særligt i de nedenstående situationer:

  • Går man fra at have været arbejdsløs til at komme i job, så skal man til at betale AM-bidrag, men man får også adgang til job- og beskæftigelsesfradrag.
  • Hvis man går væsentligt op eller ned i indtægt. Det gælder særligt, hvis man kommer lige over eller lige under topskattegrænsen eller hvis man i dag modtager det fulde beskæftigelsesfradrag, men fremover har en lavere indtægt, hvor man ikke modtager det maksimale beskæftigelsesfradrag.
  • Hvis man går fra at være lønmodtager til at gå på pension, så skal man ikke længere betale AM-bidrag, mens man også mister retten til job- og beskæftigelsesfradrag. Her kan man også miste et eventuelt befordringsfradrag, hvis man har haft mere end 12 km til sin arbejdsplads.

3. Man får længere/kortere til arbejdspladsen eller har mere hjemmearbejde

For mange har coronakrisen og tiden efterfølgende betydet mere hjemmearbejde, og det har betydning, hvis man har længere end 12 km til sin arbejdsplads, for så er man berettiget til befordringsfradrag. Man kan kun få befordringsfradrag for det antal dage, som man reelt pendler til sin arbejdsplads. Det gælder uanset om man kører i bil, tager toget eller cykler til arbejde. For at undgå et skattesmæk er det især vigtigt at forholde sig til befordringsfradraget, hvis man har skiftet arbejde, hvor man har kortere vej til sin arbejdsplads eller hvis man har mere hjemmearbejde, og derved har færre dage, hvor man pendler. Satserne for befordringsfradrag i 2023 er ikke fastsat endnu, men forventes at blive fastsat ved Skatterådets møde den 22. november.