Endnu en positiv overraskelse i europæisk erhvervstillid

Erhvervstilliden er dog fortsat tæt på grænsen for negativ vækst.

Salget i hoteller og restauranter steg 6% i 3. kvartal - men endnu lang vej tilbage

Nye tal viser, at er­hverv­stil­li­den i eurozonen stiger for fjerde måned i træk. Er­hverv­stil­li­den stiger til 52,3 i februar fra januars 50,3. Det fremgår af dagens PMI-tal. Kon­sensus­for­vent­nin­gen lød på 50,7.

Det samlede indeks bevæger sig dermed længere over værdien 50, som indikerer skillelinjen mellem økonomisk fremgang og tilbagegang. Der er dog alene tale om en indikation, og særligt med de aktuelt store usikkerheder i økonomien, skal tallet tolkes varsomt. Men uanset, er det et tal på den positive vægtskål, at europæisk erhvervstillid indikerer fremgang i årets første to måneder. Særligt efter at indekset har ligget under skillelinjen og peget på tilbagegang igennem sidste halvdel af 2022.

Det er glædeligt, at europæisk erhvervstillid peger på spæd økonomisk fremgang i årets første to måneder. Når det er sagt, skal vi samtidig huske på, at det ikke er et signal om, at risikoen for tilbagegang nu er forsvundet. Er­hverv­stil­li­den er fortsat tæt på grænsen for negativ vækst. Og det afspejler, at de økonomiske udsigter stadig er voldsomt usikre, selvom der er kommet mere ro på.

Den europæiske økonomi har længe været særligt udfordret af rekordhøj inflation, kraftige ren­testig­nin­ger, brudte for­sy­nings­kæ­der og øget usikkerhed efter Ruslands invasion af Ukraine. Som resultat er europæernes købekraft hamret i bund. Inflationen er dog begyndt at aftage, og de globale problemer med for­sy­nings­kæ­der­ne ser ud til at lette hurtigt. Hertil har vi endnu ikke set negativ økonomisk vækst i eurozonen. Det får tilliden til at vende tilbage til økonomien.

Vi kommer ikke udenom, at den europæiske økonomi er udfordret af den stadig høje inflation. Inflationen toppede i eurozonen tilbage i oktober på 10,6% og er siden faldet stødt til 8,5% i januar. Dog er ker­ne­in­f­la­tio­nen fortsat med at stige til 5,2% i januar 2023. Og det betyder, at det ikke kun er prisstigninger på fødevarer og energi, der trækker inflationen op. Europæerne er ramt af et bredere prispres, og det slår huller i de europæiske forbrugeres købekraft.

Dagens tal har stor betydning for den danske økonomi. Mere end 50% af den danske eksport går til den europæiske økonomi og beskæftiger op mod en halv million personer i Danmark. Med et halvt års sløj erhvervstillid, in­f­la­tions­ram­te forbrugere og fortsat økonomisk usikkerhed, så står den europæiske økonomi fortsat med risiko for et tilbageslag. Kommer det til at ske, vil det også påvirke den danske eksport.

Hos in­du­stri­virk­som­he­der­ne falder er­hverv­stil­li­den til 48,5 i februar fra 48,8 i januar. I ser­vi­ce­virk­som­he­der­ne stiger er­hverv­stil­li­den til 52,3 fra 50,8.

Relaterede artikler