Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Amerikansk inflation falder for 8. måned i træk

Amerikansk inflation falder for 8. måned i træk

14. marts 2023
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal viser, at inflationen i USA falder til 6,0% i februar fra 6,4% måneden før. Tilbage i juni sidste år toppede inflationen med over 9%. Dagens offentliggørelse er opgjort ved CPI-inflationen. Kerneinflationen falder til 5,5% fra 5,6% måneden før. Her var ventet et fald til 5,5%. Både den overordnede inflation og kerneinflationen lander som ventet.

For 8. måned i træk falder inflationen i USA. Der er dog stadig et betydeligt prispres i den amerikanske økonomi. Man kunne med den faldende inflation og den seneste tids uro og stress på markederne tilte mod, at den amerikanske centralbank holder fingrene fra renteknappen i næste uge. Men vi må også sande, at inflationen fortsat er høj, prispresset er stadig eksisterende samt farten i den amerikanske økonomi er høj. Og det er i sig selv med til at bibeholde presset på centralbanken. Vi hælder til, at de hæver renten med 0,25 procentpoint, men bolden er kastet op i luften.

Den amerikanske centralbank har allerede sat tempoet ned i renteforhøjelserne. I begyndelsen af februar hævede den amerikanske centralbank renten med 0,25 procentpoint. Det var den mindste renteforhøjelse af løbet af de seneste syv renteforhøjelser. Det kommer dog efter en periode med en voldsom stramning i pengepolitikken. Siden maj sidste år er renten blevet løftet med 0,50 og 0,75 procentpoint til samtlige rentemøder, hvor renteforhøjelser på 0,75 procentpoint ikke er set siden 1990’erne.

Danske boligejere har i høj grad mærket den høje inflation og de stigende renter i USA. Her er det især boligejernes fastforrentede lån, som er ramt. Renten på et fastforrentet lån er i dag 5%, mens det var 2% for et år siden. Den markante stramning i pengepolitikken i USA har spillet en betydelig rolle i det.