Amerikansk inflation falder for 8. måned i træk

Der er dog stadig et betydeligt prispres i den amerikanske økonomi.

ECB åbner døren for nye lempelser til december

Netop of­fent­lig­gjor­te tal viser, at inflationen i USA falder til 6,0% i februar fra 6,4% måneden før. Tilbage i juni sidste år toppede inflationen med over 9%. Dagens of­fent­lig­gø­rel­se er opgjort ved CPI-inflationen. Ker­ne­in­f­la­tio­nen falder til 5,5% fra 5,6% måneden før. Her var ventet et fald til 5,5%. Både den overordnede inflation og ker­ne­in­f­la­tio­nen lander som ventet.

For 8. måned i træk falder inflationen i USA. Der er dog stadig et betydeligt prispres i den amerikanske økonomi. Man kunne med den faldende inflation og den seneste tids uro og stress på markederne tilte mod, at den amerikanske centralbank holder fingrene fra renteknappen i næste uge. Men vi må også sande, at inflationen fortsat er høj, prispresset er stadig eksisterende samt farten i den amerikanske økonomi er høj. Og det er i sig selv med til at bibeholde presset på centralbanken. Vi hælder til, at de hæver renten med 0,25 procentpoint, men bolden er kastet op i luften.

Den amerikanske centralbank har allerede sat tempoet ned i ren­te­for­hø­jel­ser­ne. I begyndelsen af februar hævede den amerikanske centralbank renten med 0,25 procentpoint. Det var den mindste ren­te­for­hø­jel­se af løbet af de seneste syv ren­te­for­hø­jel­ser. Det kommer dog efter en periode med en voldsom stramning i pen­gepo­li­tik­ken. Siden maj sidste år er renten blevet løftet med 0,50 og 0,75 procentpoint til samtlige rentemøder, hvor ren­te­for­hø­jel­ser på 0,75 procentpoint ikke er set siden 1990’erne.

Danske boligejere har i høj grad mærket den høje inflation og de stigende renter i USA. Her er det især boligejernes fastforrentede lån, som er ramt. Renten på et fastforrentet lån er i dag 5%, mens det var 2% for et år siden. Den markante stramning i pen­gepo­li­tik­ken i USA har spillet en betydelig rolle i det.

Relaterede artikler