Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Inflationen i euroområdet stiger til 10%

Inflationen i euroområdet stiger til 10%

30. september 2022
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Eurostat viser, at inflationen i eurozonen stiger og rammer 10,0% i september fra 9,1% i august. Det er det højeste niveau i statistikkens historie, som går tilbage til 1991. Der var ifølge Bloomberg ventet en stigning til 9,7%, så inflationen stiger dermed mere end ventet.

Det er især energipriserne og fødevarepriserne, som har gjort det dyrere at være europæer. Men det er ikke alene forbeholdt energi og fødevarer. Ser vi på kerneinflationen steg den til 4,8% fra 4,3% i måneden før. Her er stigningen også større end ventet.

Av, det er ekstreme tal for inflationen i eurozonen. Det udhuler i høj fart købekraften hos de europæiske forbrugere, og det kan ikke undgå at bide på væksten i den europæiske økonomi. Det vil også ramme de danske forbrugere, da vi handler utrolig meget med landene i eurozonen og har fæstnet vores valutakurs til deres. Samtidig vil dansk økonomi også vil blive negativt påvirket, hvis væksten aftager i europæisk økonomi.

Med en inflation på 10% i eurozonen er der et kæmpe pres på den europæiske centralbank for at levere yderligere renteforhøjelser på de kommende rentemøder. Vi har allerede set ECB hæve renten med 0,50 procentpoint i juli og 0,75 procentpoint i august, så indlånsrenten hos ECB nu lyder på 0,75%. Med dagens tal i hånden peger pilen mere og mere i retning af, at ECB kommer med en ny stor renteforhøjelse på 0,75 procentpoint, når de har møde igen om mindre end en måned. De højere renteniveauer er også noget, som vi kommer til at mærke i Danmark.

De danske renter er i høj grad påvirket af, hvad der sker i eurozonen og hos ECB. Og med høj inflation og markante renteforhøjelser på tegnebrættet, så er de danske renter ligeledes skudt i vejret. De fastforrentede boliglån ligger i øjeblikket med en rente på 5%, men i næste uge, og for første gang i 13 år, kan 6% lånet åbne for boligejerne. På blot 9 måneder er renten gået fra 2% til at stå på tærsklen til 6%. Også de variabelt forrentede lån er ramt, hvor de negative renter er forsvundet som dug for solen. Mange danskere har i samme periode oplevet, at den negative indlånsrente på bankkontoen også er væk.