Inflationen i euroområdet stiger til 10%

Av, det er ekstreme tal for inflationen i eurozonen.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60
Manglende inflation luner i budgettet hos familierne

Nye tal fra Eurostat viser, at inflationen i eurozonen stiger og rammer 10,0% i september fra 9,1% i august. Det er det højeste niveau i statistikkens historie, som går tilbage til 1991. Der var ifølge Bloomberg ventet en stigning til 9,7%, så inflationen stiger dermed mere end ventet.

Det er især energipriserne og fø­de­va­re­pri­ser­ne, som har gjort det dyrere at være europæer. Men det er ikke alene forbeholdt energi og fødevarer. Ser vi på ker­ne­in­f­la­tio­nen steg den til 4,8% fra 4,3% i måneden før. Her er stigningen også større end ventet.

Av, det er ekstreme tal for inflationen i eurozonen. Det udhuler i høj fart købekraften hos de europæiske forbrugere, og det kan ikke undgå at bide på væksten i den europæiske økonomi. Det vil også ramme de danske forbrugere, da vi handler utrolig meget med landene i eurozonen og har fæstnet vores valutakurs til deres. Samtidig vil dansk økonomi også vil blive negativt påvirket, hvis væksten aftager i europæisk økonomi.

Med en inflation på 10% i eurozonen er der et kæmpe pres på den europæiske centralbank for at levere yderligere ren­te­for­hø­jel­ser på de kommende rentemøder. Vi har allerede set ECB hæve renten med 0,50 procentpoint i juli og 0,75 procentpoint i august, så indlånsrenten hos ECB nu lyder på 0,75%. Med dagens tal i hånden peger pilen mere og mere i retning af, at ECB kommer med en ny stor ren­te­for­hø­jel­se på 0,75 procentpoint, når de har møde igen om mindre end en måned. De højere renteniveauer er også noget, som vi kommer til at mærke i Danmark.

De danske renter er i høj grad påvirket af, hvad der sker i eurozonen og hos ECB. Og med høj inflation og markante ren­te­for­hø­jel­ser på tegnebrættet, så er de danske renter ligeledes skudt i vejret. De fastforrentede boliglån ligger i øjeblikket med en rente på 5%, men i næste uge, og for første gang i 13 år, kan 6% lånet åbne for boligejerne. På blot 9 måneder er renten gået fra 2% til at stå på tærsklen til 6%. Også de variabelt forrentede lån er ramt, hvor de negative renter er forsvundet som dug for solen. Mange danskere har i samme periode oplevet, at den negative indlånsrente på bankkontoen også er væk.

Relaterede artikler