Uændret rente hos ECB

Der er kommet meget mere styr på inflationen, renteforhøjelser er overståede og næste træk bliver rentesænkninger.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Den europæiske centralbank, ECB, fastholder renten på 4,00%. Det er tredje rentemøde i træk, at ECB holder renten uændret, efter de hævede den massivt gennem 2022 og ind i 2023. Siden sommeren 2022 nåede ECB at hæve renten samlet 10 gange fra -0,50% til de nuværende 4,00%.

Det var cementeret, at ECB ville fastholde renten i dag. Der er kommet meget mere styr på inflationen, ren­te­for­hø­jel­ser er overståede og næste træk bliver ren­tes­ænk­nin­ger. Vi forventer, at ECB sænker renten 3-4 gange i løbet af 2024, og med en række af svage nøgletal kan den første ren­te­ned­sæt­tel­se komme allerede til foråret.

Inflationen er faldet betydeligt i eurozonen og lyder i dag på 2,9%, efter den toppede på mere end 10% i slutningen af 2022. Samtidig viser økonomien svaghedstegn med svækket efterspørgsel og skrumpende økonomier. Den lavere inflation i kombination med en svækket økonomi udgør en solid cocktail til kommende ren­tes­ænk­nin­ger fra ECBs side.

Mange danskere boligejere er påvirkede af ren­te­be­slut­nin­ger­ne hos ECB. Det gælder særligt for dem med variabel rente. Og her bør den seneste tids ro omkring renten resultere i et lettelsens suk hos de mange boligejere, som i 2022 og ind i 2023 oplevede en gedigen rentestigning. Men den rentestigning er bremset fuldstændig op og kan meget vel ende i et rentefald i 2024. Kommer vi til at se ECB sænke renten, som vi forventer, så vil vi også se lavere rente på danskernes boliglån.

De fleste boligejere med variabel rente havde en rente i minus for mindre end to år siden og sidder i dag med en rente tættere på 4%. Men med ro på renten og udsigt til ren­te­ned­sæt­tel­ser i år, så er ren­testig­nin­gen for boligejerne bremset totalt op. Intet står mejslet i sten, når det kommer til renter, men det tegner til rentefald i 2024.

Vi forventer, at Nationalbanken ligeledes holder krudtet tørt senere i dag. Vi har det seneste halvandet år set, at Nationalbanken har forhøjet renten i tandem med ECBs beslutninger. Og med ro hos ECB i dag, kommer Nationalbanken også til at holde sig i ro.

Relaterede artikler