Tysk erhvervstillid i bedring

Forbedringen kommer dog fra et svagt udgangspunkt, og er stadig ikke prangende.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal viser, at den tyske erhvervstillid målt ved Ifo-indekset forbedres i marts. Det samlede indeks stiger til 87,8 i februar fra 85,5 i februar. Der var forventet 86,0 og dagens tal kommer derfor ud bedre end ventet.

Tilliden til den tyske økonomi er i en smule bedring. Forbedringen kommer dog fra et svagt udgangspunkt, så tilliden er stadig ikke prangende, og begejstringen er nogenlunde afmålt. For­vent­nin­ger­ne til fremtiden ser imidlertid lysere ud, som også andre indikatorer peger på.

Både for­vent­nin­ger­ne til fremtiden og den nuværende situation trækker op i marts. Indekset som måler for­vent­nin­ger­ne til fremtiden stiger til 87,5 fra 84,1. Vurderingen af den nuværende økonomiske situation stiger samtidig til 88,1 fra 86,9.

Det er positivt, at for­vent­nin­ger­ne til Tysklands økonomi igen er begyndt at vende pilen opad. Siden er­hverv­stil­li­den toppede i sommeren 2021, er indekset faldet til det laveste niveau i 20 år, med undtagelse af finanskrisen og coronakrisen. Stigningen kommer derfor fra et lavt niveau, hvor Tysklands økonomi i de senere år har været præget af høj inflation og stagnerende vækst. I fjerde kvartal 2023 faldt det tyske BNP med -0,3%.

Den svagt positive vending i tysk erhvervstillid, har også en stor betydning for den danske økonomi. Dansk eksport til Tyskland beskæftiger mere end 100.000 danske jobs og er det land Danmark handler mest med.

Ifo-indekset er baseret på omkring 9.000 virksomheder inden for frem­stil­lings­in­du­stri­en, ser­vi­ce­sek­to­ren, handel og byggeri. Virksomhederne giver deres vurderinger af den aktuelle for­ret­nings­si­tu­a­tion og deres forventninger til de kommende seks måneder.

Relaterede artikler