Lidt lavere inflation i eurozonen

Vi vil formentlig se inflationen miste yderligere højde over de kommende måneder.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Eurostat viser, at inflationen i eurozonen falder til 2,8% i januar fra 2,9% i december. Inflation i eurozonen er nu faldet i 13 ud af de seneste 15 måneder, efter den toppede i 10,6% i 2022.

Ker­ne­in­f­la­tio­nen, som er korrigeret for priser på energi og fødevarer, falder i januar til 3,3% fra 3,4% måneden før. Ker­ne­in­f­la­tio­nen toppede i marts sidste år med 5,7%.

Inflationen daler en smule igen i eurozonen og for fjerde måned i træk under 3%. Inflationen falder dog ikke helt så meget som ventet, men det er næppe den marginal, som vil give markante ændringer i for­vent­nin­ger­ne til ECB. Vi vil formentlig se inflationen miste yderligere højde over de kommende måneder, og endnu mere vigtigt er det, at også ker­ne­in­f­la­tio­nen falder.

I ECB er man gået fra at tale om ren­te­for­hø­jel­ser til ren­te­ned­sæt­tel­ser. Og med den faldende inflation står døren åben for en kommende ren­te­ned­sæt­tel­se gennem foråret. ECB forsøger at pege i retning af, at vi nok skal vente til sommer, før renten bliver sat ned. Men med inflationen på helt rette vej og en stribe af sløje nøgletal for økonomien, så kan ren­tes­ænk­nin­gen komme før.

Udsigten til ren­tes­ænk­nin­ger smitter af på de danske boligrenter, hvor vi allerede har set små fald. Særligt de variabelt forrentede lån er påvirkede af renterne hos ECB, og her har der været lille pil ned siden oktober. Boligrenterne er ellers steget væsentligt gennem de seneste år, hvor de fleste boligejere med variabel rente havde en rente i negativ for to år siden, så lyder renten på tæt på 4% i dag. Vi forventer, at renten her vil falde yderligere gennem 2024, hvis ECB kommer til at sænke renterne. Vi forventer 3-4 ren­tes­ænk­nin­ger fra ECB i år.

Relaterede artikler