Kerneinflationen falder i eurozonen
Kerneinflationen tager endnu et hak ned. Det er 9. måned i træk, at kerneinflationen trækker sig. Det er godt nyt.
Nye tal fra Eurostat viser, at inflationen i eurozonen var uændret i april på 2,4%. Det er som ventet. Inflationen i eurozonen toppede i oktober 2022 på 10,6%.
Kerneinflationen, som er korrigeret for priser på energi og fødevarer, fortsætter derimod faldet. Den faldt i april til 2,7% fra 2,9%. Det er rigtig gode nyheder, om end faldet ikke er helt så stort som de ventede til 2,6%. Kerneinflationen toppede i marts sidste år med 5,7%.
Kerneinflationen tager endnu et hak ned. Det er 9. måned i træk, at kerneinflationen trækker sig. Det er godt nyt, selvom den overordnede inflation ligger bomstille, da kerneinflationen er en bedre rettesnor for det underliggende inflationspres. Med fortsat faldende kerneinflation står døren stadig åben for rentesænkninger indenfor en overskuelig fremtid, selvom dagens tal på marginalen trækker en smule i den anden retning.
Med inflationstal, som nærmer sig målsætningen på 2% kombineret med sløje væksttal over en længere periode er behovet for renteforhøjelser fra ECB slettet. Vi forventer omvendt at se den første rentenedsættelse til juni. Dog kommer dagens væksttal bedre ud end ventet og viste højeste vækst i halvandet år.
Udsigten til rentesænkninger vil smitte af på de danske boligrenter. Særligt de variabelt forrentede lån er påvirkede af renterne hos ECB, hvor de kraftige rentestigninger nu er afløst af små rentefald. Boligrenterne er steget væsentligt gennem de seneste år, hvor de fleste boligejere med variabel rente havde en rente i negativ for to år siden, så lyder renten tæt på 4% i dag. Vi forventer, at renten vil falde yderligere gennem 2024, hvis ECB sænker renterne, som vi forventer vil ske til rentemødet i juni.