Inflationen falder i USA

Renterne falder da også en smule her efter offentliggørelsen af de nye tal.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal viser, at inflationen i USA falder i april til 3,4% fra 3,5% i marts. Det er som ventet. Efter markante fald fra toppen på 9% har inflationen dog haft svært ved at kravle under 3%, hvor den siden juni har ligget mellem 3% og 4%. Dagens of­fent­lig­gø­rel­se er opgjort ved CPI-inflationen.

Ker­ne­in­f­la­tio­nen, som er fratrukket energi og fødevarer, falder samtidig til 3,6% i april fra 3,8% måneden før. Her var ventet et fald til 3,6%.

Inflationen i USA falder igen, og den lander stort set som ventet. Renterne falder da også en smule her efter of­fent­lig­gø­rel­sen af de nye tal, hvor den lavere inflation holder døren på klem for ren­te­ned­sæt­tel­ser fra den amerikanske centralbank i år. Det venter dog nok ikke lige rundt om det allernærmeste hjørne, men en ren­te­ned­sæt­tel­se er fortsat på tegnebrættet ovenpå dagens tal.

Selvom dagens lavere inflation holder døren på klem for ren­tes­ænk­nin­ger, så er der lige nu ikke meget, der tilsiger en ren­te­ned­sæt­tel­se fra den amerikanske centralbank allerede til juni. Ar­bejds­mar­ke­det præsterer stadig fornuftigt, og inflationen er endnu et stykke fra målsætningen, selvom den falder igen. Det er vores forventning, at vi skal et stykke ind i 2. halvår, før der er potentiale for den første ren­te­ned­sæt­tel­se.

De danske boligrenter er også påvirkede af udviklingen i USA. Særligt de fastforrentede lån er afhængige af den brede globale økonomi, og ikke mindst hvad der sker over på den anden side af Atlanten. Og lige nu har renten på de fastforrentede lån svært ved at komme yderligere ned. I efteråret og begyndelsen af vinteren så vi ellers rentefald i takt med, at vi bevægede os tættere på ren­tes­ænk­nin­ger fra cen­tral­ban­ker­ne. Men de seneste måneder har renterne ligget mere fladt, hvor vi taler om mellem 4% og 5% på et fastforrentet lån i dag. Der skal endnu lavere inflation og et lidt køligere arbejdsmarked til, før vi kommer til at se nye rentefald.

Relaterede artikler