Globale fødevarepriser falder

De globale fødevarepriser begynder 2024 med fald. Det er med til at smitte af på de danske forbrugere, som har oplevet et mindre fald i indkøbspriserne.

Barn Kikker På To Køer På Marken

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra FN’s fø­de­va­re­pri­sin­deks viser, at de globale fødevarepriser faldt med 1% i januar. Dermed fortsætter faldet i de globale fødevarepriser, som har stået på stort set uafbrudt i næsten to år. Fø­de­va­re­pri­sin­dek­set fra FN er baseret på eksporterede og uforarbejdede råvarer og indeholder fem ho­ved­kom­po­nen­ter bestående af korn, kød, me­je­ri­pro­duk­ter, sukker og vegetabilske olier.

De globale fødevarepriser begynder 2024 med fald. ”Igen” fristes man til at sige. De globale fødevarepriser er faldet i 20 af de seneste 22 måneder. Det er med til at smitte af på de danske forbrugere, som har oplevet et mindre fald i ind­købspri­ser­ne. Og desuden forventer 55% af de danske fø­de­va­re­bu­tik­ker yderligere at sænke priserne over den kommende tid.

De globale fødevarepriser er nu faldet i 20 ud af de seneste 22 måneder. I den periode er det dykket med 26%. Dog steg de også kraftigt i tiden op til toppen i begyndelsen af 2022, og de globale fødevarepriser er i dag 15% højere end for fire år siden.

De danske forbrugere er så småt begyndt at mærke fald i fø­de­va­re­pri­ser­ne. I forhold til juli, hvor de toppede, så er priserne for danskerne faldet mere end 5%. Men med til historien om det seneste fald i danskernes indkøbspriser hører dog, at danskerne oplevede en enorm stigning i fødevarepriser i 2022 og ind i 2023. Priserne er i dag fortsat 17% højere end for blot to år siden.

Det går mere trægt for faldet i danskernes indkøbspriser end i de globale fødevarepriser. Udover trægheden i sig selv, så er der en række af forskelle mellem danskernes indkøbspris og den globale fødevarepris. For mens den globale fødevarepris er selveste råvaren, så er danskernes fødevarepris i tillæg påvirket af forarbejdning, transport og opbevaring. Derfor vil vi aldrig ramme en-til-en sammenhæng mellem råvarepriserne og danskernes indkøbspriser.

Relaterede artikler