Globale fødevarepriser med lille pil ned
For første gang i fem måneder falder de globale fødevarepriser.
Netop offentliggjorte tal fra FN´s fødevareprisindeks viser, at de globale fødevarepriser faldt med -0,2% i juli sammenlignet med måneden før . Det er alene et meget lille fald, men samtidig også en fortsættelse af den generelle tendens de seneste 2½ års tid. De globale fødevarepriser er nu faldet i 22 ud af de seneste 28 måneder. Fødevareprisindekset fra FN er baseret på eksporterede og uforarbejdede råvarer og indeholder fem hovedkomponenter bestående af korn, kød, mejeriprodukter, sukker og vegetabilske olier.
For første gang i fem måneder falder de globale fødevarepriser. Der er dog kun små bevægelser i fødevarepriserne, især når vi ser i forhold til de i foregående år, som momentvist har budt på ganske voldsomme udsving i de globale fødevarepriser. Som eksempel steg de globale fødevarepriser kraftigt med hele 18% på blot to måneder i begyndelsen af 2022. Og siden er de så faldet med 25%. De seneste års vilde udsving får de aktuelle prisændringer fra måned til måned til at blegne lidt.
Trods et fald i de globale fødevarepriser i 22 ud af 28 måneder med samlet -25%, så ligger de dog fortsat markant højere end for en blot lille håndfuld år side. Forud for de seneste års fald steg priserne med mere end 60% gennem 2021 og 2022. Og den stigning er bestemt ikke indhentet. De globale fødevarepriser er således 28% højere i dag end for præcis fire år siden.
Også de danske forbrugere har oplevet på egen pengepung, at det er blevet dyrere at købe madvarer. Fødevarepriserne herhjemme er i dag 24% højere end for tre år siden. Der er dog en række forskelle mellem danskernes indkøbspris og den globale fødevarepris. Den globale fødevarepris er selveste råvaren, mens danskernes fødevarepris i tillæg er påvirket af forarbejdning, transport og opbevaring.