26% lavere globale fødevarepriser

For to år siden toppede de globale fødevarepriser, men siden er de faldet trin for trin og kun sjældent steget.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra FN’s fø­de­va­re­pri­sin­deks viser, at de globale fødevarepriser steg med 1,1% i marts. Stigningen er dog en af de enlige svaler gennem de seneste to år, hvor de globale fødevarepriser er faldet i 21 ud af 24 måneder. Fø­de­va­re­pri­sin­dek­set fra FN er baseret på eksporterede og uforarbejdede råvarer og indeholder fem ho­ved­kom­po­nen­ter bestående af korn, kød, me­je­ri­pro­duk­ter, sukker og vegetabilske olier.

For præcis to år siden toppede de globale fødevarepriser efter vilde stigninger i 2021 og yderligere et kraftigt spring i starten af 2022 som følge af Ruslands invasion af Ukraine, der blandt andet udfordrede kornmarkedet. Men siden er de globale fødevarepriser faldet trin for trin og kun sjældent steget, som de dog gjorde i marts. Det betyder, at de globale fødevarepriser er 26% lavere i dag, end da de toppede. Et helt vildt fald, som er kommet efter en helt vild stigning.

Gennem 2021 og ind i 2022 steg de globale fødevarepriser med mere end 60%. Det kan de seneste to års fald på 26% ikke måle sig med, og derfor er fø­de­va­re­pri­ser­ne også stadig betragteligt højere end for en lille håndfuld år siden. Sammenlignet med samme tidspunkt for tre år siden er de globale fødevarepriser fortsat 24% højere.

De seneste to års fald kan vise sig at komme danskerne til gode. Danskernes fødevarepriser steg ligeledes mærkbart i 2022. De seneste halve års tid er pris­ud­vik­lin­gen dog vendt rundt, og danskernes købepriser er i gennemsnit faldet med knap 4%. Hertil forventer mere and halvdelen af de butikker, som handler med fødevarer, at sænke priserne yderligere over den kommende tid. Danskerne oplevede en enorm stigning i fø­de­va­re­pri­ser­ne i 2022 og ind i 2023, og priserne er godt 20% højere end for tre år siden.

Der er en række forskelle mellem danskernes indkøbspris og den globale fødevarepris, og det går generelt mere trægt for danskernes indkøbspriser. Den globale fødevarepris er selveste råvaren, mens danskernes fødevarepris i tillæg er påvirket af forarbejdning, transport og opbevaring. Derfor vil vi aldrig ramme en-til-en sammenhæng mellem råvarepriserne og danskernes indkøbspriser.

Relaterede artikler