Europæisk inflation falder en smule

Spørgsmålet er, hvornår inflationen er faldet nok til, at ECB vil begynde at sænke renten.

Anton Thorell SteinøØkonomants@al-bank.dk38 48 35 52

Nye tal fra Eurostat viser, at inflationen i eurozonen falder til 2,8% i januar fra 2,9% i december. Det er en bekræftelse af første opgørelse. Inflation i eurozonen er nu faldet i 13 ud af de seneste 15 måneder, efter den toppede på 10,6% i 2022.

Ser vi mod den såkaldte kerneinflation, som renser tallene for udsving i priserne på energi og fødevarer, så falder den fortsat. I januar lyder ker­ne­in­f­la­tio­nen på 3,3%% mod 3,4% i december.

Inflationen i eurolandene er stille og roligt ved at komme under kontrol. Modsat herhjemme, er den dog stadig højere, end de 2% som er den erklærede målsætning for Den Europæiske Centralbank, ECB. Spørgsmålet er, hvornår inflationen er faldet nok til, at ECB vil begynde at sænke renten.

ECB har holdt pen­gepo­li­tik­ken stram i efterhånden et stykke tid, og det har virkelig sat sine spor. Økonomien i eurozonen er samlet set stået stille i 2023 og den traditionelle vækstmotor, Tyskland, er kommet i teknisk recession. Det har været med til at få inflationen bragt ned. Mange ting peger på, at ECB kan begynde at sænke renten allerede i foråret, selvom flere topfolk fra centralbanken forsøger at pege i retning af, at vi nok skal vente til sommer.

Udsigten til snarlige ren­tes­ænk­nin­ger smitter også af på de hjemlige boligrenter. Det har allerede påvirket de fastforrentede lån, hvor vi er gået fra en rente på 5% til 4%. På lån med variabel rente er vi vidne til, at ren­testig­nin­ger­ne er bremset op efter, at de er steget fra negativt terræn til omkring 4% i øjeblikket. Vi forventer, at de variabelt forrentede lån vil falde yderligere gennem 2024, hvis ECB kommer til at sænke renterne. Vi forventer 3-4 ren­tes­ænk­nin­ger fra ECB i år.

Relaterede artikler