Erhvervstilliden i eurozonen stiger

For fjerde måned i træk stiger erhvervstilliden, og tilliden indikerer nu så småt økonomisk fremgang.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal viser, at er­hverv­stil­li­den i eurozonen stiger til 51,4 i april fra 50,3 i marts. Det fremgår af dagens PMI-tal. Det er den højeste tillid siden maj 2023 og er samtidig en væsentlig bedre måling end ventet, hvor der alene var ventet en stigning til 50,7.

For fjerde måned i træk stiger er­hverv­stil­li­den. Det bringer tilliden op på det højeste i næsten et år, og tilliden indikerer nu så småt økonomisk fremgang. Godt nyt for den europæiske økonomi, som i mere end et år har stået mere eller mindre stille vækstmæssigt. På et helt overordnet plan er det heller ikke helt ueffent for Danmark. Mere halvdelen af den danske eksport går til europæiske markeder og beskæftiger op mod en halv million danske arbejdspladser.

En erhvervstillid under 50 indikerer tilbagegang hos virksomhederne, mens en værdi over 50 indikerer fremgang. Er­hverv­stil­li­den i eurozonen har siden juni sidste år ligget under 50 dermed indikeret tilbagegang, men har nu i de seneste to måneder ligget over 50. Så sent som i oktober var er­hverv­stil­li­den nede på blot 46,5.

Tilliden i ser­vi­ce­er­hver­ve­ne stiger i april til 52,9 fra 51,5 måneden før. Det er den højeste måling for er­hverv­stil­li­den i service i 11 måneder. Tilliden i industrien ligger omvendt fortsat skidt til med en værdi på 45,6. Det er et fald i forhold til for en måned siden, hvor den lød på 46,1.

Selvom er­hverv­stil­li­den er samlet set i bedring, så er der ingen roser uden torne. Den så småt spirende erhvervstillid skyldes helt og alene ser­vi­ce­er­hver­ve­ne, som er steget rigtig pænt de seneste tre måneder. Men omvendt ser det ud for industrien, som altså stadig kæmper ganske hårdt. Her er tilliden faldet de seneste tre måneder og nu været forankret under 50-grænsen i næsten to år. Det kan blandt andet ramme den danske industri og vareeksport.

Relaterede artikler