ECB holder renten i ro

Vi skal længere ind i 2024, før der kommer en rentesænkning på banen. Lige nu peger en del i retning af juni.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Den Europæiske Centralbank, ECB, fastholder renten på 4,00%. Det er fjerde rentemøde i træk med uændret rente hos ECB.

ECB har ikke rokket på renten i et halvt år nu. I dag er ingen undtagelse. Der var heller ikke ventet nogen handling fra ECB i dag, og vi skal længere ind i 2024, før der kommer en rentesænkning på banen. Lige nu peger en del i retning af juni, men det er for tidligt at lukke døren til april. Døren står stadig på lille klem. Inflationen falder fortsat, om end det går lidt mere trægt end tidligere. Og samtidig er de økonomiske nøgletal også til den lidt svækkede side.

Vi skal tilbage til september sidste år, hvor ECB sidst forhøjede renten, som markerede afslutningen på den kraftig stramning i pen­gepo­li­tik­ken gennem 2022 og 2023. ECB nåede at forhøje renten 10 gange fra -0,50 til i dag 4,00%.

Inflationen i eurozonen er faldet betydeligt og lyder i dag på 2,6% efter den toppede på over 10%. Samtidig viser økonomien svaghedstegn med svækket efterspørgsel og stort set usynlig vækst i eurozonen som helhed. Økonomien klarer sig dog overordnet ganske fornuftigt med tanke på et par år med høj inflation, meget kraftige ren­testig­nin­ger og økonomisk usikkerhed, og det er med til at skubbe første ren­te­ned­sæt­tel­se lidt længere ud i horisonten. Tidligere var det på tale, at ren­tes­ænk­nin­gen skulle være sket til netop dagens rentemøde her i marts.

Mange danskere boligejere er påvirkede af ECBS ren­te­be­slut­nin­ger. Særligt boligejere med variabel rente, hvor det seneste halve års ro på renten hos ECB også har givet ro på ren­testig­nin­ger­ne hos de danske boligejere. Og kommer vi som forventet til at se ECB sænke renten, så vil vi også se lavere renter på danskernes boliglån.

De fleste boligejere med variabel rente havde en rente i minus for mindre end to år siden og sidder i dag med en rente tættere på 4%. Men med uændret rente og udsigt til ren­te­ned­sæt­tel­ser i år, så er ren­testig­nin­gen for boligejerne bremset totalt op. Intet står mejslet i sten, når det kommer til renter, men det tegner til rentefald i 2024.

Vi forventer, at Nationalbanken heller ikke rører på renten senere i dag. I takt med at ECB har forhøjet renten gennem 2022 og 2023, har vi set Nationalbanken cykle i tandem med ECB og ligeledes forhøjet renten. Derfor ser vi også ro hos Nationalbanken i dag med ro på renten til dagens rentemøde i ECB.

Relaterede artikler