ECB fastholder renten

ECB fastholder renten. Det var også fuldt ud ventet op til rentemødet, så ingen overraskelse fra den front.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Den Europæiske Centralbank, ECB, holder indlånsrenten uændret på 4,00%. Der har renten ligget siden september, hvor de sidste gang forhøjede renten. Det er i dag femte rentemøde i træk med uændret rente hos ECB, som renten 10 gange i løbet af 2022 og 2023 fra -0,50 til de nuværende 4,00%.

ECB fastholder renten. Det var også fuldt ud ventet op til dagens rentemøde, så ingen overraskelse fra den front. Vi skal i vores optik vente et par måneder mere, før ECB kommer banen med en rentesænkning til juni. Inflationen falder fortsat, og væksten er dampet af. Det holder døren åben for en rentesænkning før sommerferien. Og det bliver den første af flere i 2024.

Inflationen i eurozonen lyder i dag på 2,4% efter den toppede over 10%. Ker­ne­in­f­la­tio­nen er samtidig faldet til 2,9%. Den er dog stadig for høj og er blevet lidt mere stædig, og det har bidraget til at udskyde den første ren­te­ned­sæt­tel­se. Sammen med dalende inflation er der svaghedstegn i økonomien med stort set usynlig vækst i eurozonen i mere end et år. Det taler for, at ren­tes­ænk­nin­ger er på vej fra ECB.

Mange danskere boligejere er påvirkede af ECBS ren­te­be­slut­nin­ger. Særligt boligejere med variabel rente, hvor det seneste halve års ro på renten hos ECB også har givet ro på stigningen i boligrenten. For to år siden havde de fleste boligejere med variabel rente en rente i minus, hvor den i dag er tættere på 4%. Men med uændret rente og udsigt til ren­te­ned­sæt­tel­ser i år, så er ren­testig­nin­gen for boligejerne også bremset totalt op. Kommer ECB som ventet til at sænke renten, så vil vi også se lavere renter på danskernes boliglån.

Vi forventer, at Nationalbanken ligeledes holder sig væk fra renten senere i dag, som typisk følger i fodsporene på ECB. Vi har set Nationalbanken cykle i tandem med ECB og ligeledes forhøjet renten. Derfor ser vi også ro hos Nationalbanken i dag med ro på renten til dagens rentemøde i ECB.

Relaterede artikler