Lavere vækst i USA

Væksten i amerikansk økonomi bremser betydeligt op. Men amerikansk økonomi er på ingen måde gået i stå, og dykker vi ned i tallene, ser de faktisk ganske fornuftige ud. Høj inflation, kraftige renteforhøjelser og større økonomisk usikkerhed med bankuro bider, men væksten er underliggende stadig flot.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal viser, at væksten i USA lyder på 0,3% i 1. kvartal. Amerikanerne har for vane at omregne den kvartalsvise vækst til årlig vækst, og annualiseret svarer væksten i 1. kvartal til 1,1%. Det er andet kvartal i træk, at væksten bøjer af i USA. Væksten lød på 0,6% i 4. kvartal 2022 og 0,8% i 3. kvartal.

Væksten i amerikansk økonomi bremser betydeligt op. Men amerikansk økonomi er på ingen måde gået i stå, og dykker vi ned i tallene, ser de faktisk ganske fornuftige ud. Høj inflation, kraftige ren­te­for­hø­jel­ser og større økonomisk usikkerhed med bankuro bider, men væksten er underliggende stadig flot, og pri­vat­for­bru­get trækker læsset. Det går desuden helt i tråd med signalerne fra ar­bejds­mar­ke­det, hvor beskæftigelsen fortsat stiger med en imponerende fart.

På trods af den højeste inflation i 40 år og markante ren­te­stram­nin­ger, så har pri­vat­for­bru­get klaret sig fornuftigt. Pri­vat­for­bru­get har bidraget positivt til væksten i samtlige kvartaler siden slutningen af 2020, og gjorde det også her i 1. kvartal. Den høje beskæftigelse er med til at holde en hånd under pri­vat­for­bru­get, selvom forbrugerne ellers er udfordret af højere priser.

I årets første kvartal blev der skabt flere end 1 mio. nye jobs. Den største stigning fandt sted i begyndelsen, hvor beskæftigelsen voksede med 472.000 personer i januar. Herefter fulgte februar og marts med henholdsvis 326.000 og 236.000 flere jobs. Så der er tegn på, at tempoet er på vej ned her også, men der er fortsat en imponerende jobskabelse. Hertil befinder ledigheden sig på 3,5% som er tæt på det laveste siden 1969.

Vi forventer, at den amerikanske centralbank hæver renten i næste uge med 0,25 procentpoint. I det tilfælde vil renten komme op i 5,00%-5,25% og ramme rentetoppen fra før finanskrisen i 2007. Kommer der yderligere en ren­te­for­hø­jel­se, så vil den amerikanske centralbank ende med den højeste rente siden 2001. Det er ikke uden sandsynlighed, at vi ender der, såfremt farten holder sig høj i den amerikanske økonomi i kombination med en stædig høj kerneinflation. For lidt over et år siden var renten nede i rekordlave 0%-0,25%.

Vi har i Danmark god grund til at rette blikket mod USA. Den danske eksport til USA beskæftiger omkring 100.000 danske arbejdspladser, og tempoet i amerikansk økonomi har således også potentiale til at smitte af på den danske økonomi.

Relaterede artikler