Tysk erhvervstillid bløder op

Forventningerne til fremtiden har været helt vanvittigt sløje siden foråret.

Danske virksomheder smider en del af pessimismen fra sig - men der er endnu langt til optimisme og glade dage

Nye tal for tysk erhvervstillid målt ved Ifo-indekset viser, at det samlede indeks stiger til 88,6 i december fra 86,3 i november. Det er bedre end ventet, og det er samtidig nu tredje måned i træk med stigning i den tyske erhvervstillid.

Vurderingen af den nuværende for­ret­nings­si­tu­a­tion stiger til 94,4 fra 93,1. Det er historisk set i den lave ende, men på ingen måde nogen katastrofal værdi. For­vent­nin­ger­ne til de kommende 6 måneder stiger til 83,2 fra 80. Det er derimod fortsat vanvittigt lavt i en historisk kontekst til trods for den seneste stigning.

Pessimismen bløder op hos de tyske virksomheder. For­vent­nin­ger­ne til fremtiden har været helt vanvittigt sløje siden foråret, men det har ikke fuldt ud materialiseret sig i den aktuelle for­ret­nings­si­tu­a­tion. Tysk økonomi har formået at vokse gennem i 2022, og virk­som­he­der­nes vurdering af den nuværende situation er godt nok klemt, men den er altså ikke gået helt ned i kulkælderen. Det peger på en tysk økonomi, som viser nogen mod­stands­dyg­tig­hed i en tid med udfordringer i form af høj inflation, stigende renter og stor usikkerhed omkring for­ret­nings­ud­sig­ter­ne.

Den tyske økonomi har formået at vokse gennem samtlige af årets kvartaler. Senest så vi en vækst i BNP på 0,4% i 3. kvartal. Det er imponerende i en tid, hvor re­ces­sions­fryg­ten har været tiltagende. Forbruger- og erhvervstillid er banket i bund, mens priserne stiger kraftigt. Der er dog trængte udsigter at spore, når vi ser på til­lids­in­di­ka­to­rer­ne.

Tyskland er Danmarks største sam­han­dels­part­ner. Dansk eksport til Tyskland beskæftiger mere end 100.000 danske jobs. Retningen i den tyske økonomi har derfor indflydelse på dansk eksport, og derigennem den danske økonomi.

Ifo-indekset er udarbejdet af det tyske Ifo Institut og er baseret på omkring 9.000 virksomheder inden for frem­stil­lings­in­du­stri­en, ser­vi­ce­sek­to­ren, handel og byggeri. Virksomhederne giver deres vurderinger af den aktuelle for­ret­nings­si­tu­a­tion og deres forventninger til de næste seks måneder.

Relaterede artikler