Største renteforhøjelse fra FED i mere end 20 år

Renteforhøjelserne kommer som perler på en snor herfra.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
ECB fastholder renten – holder døren pivåben for fortsat lave renter for danske boligejere

Den amerikanske centralbank, FED, hæver renten med 0,50 procentpoint. Det er den største ren­te­for­hø­jel­se siden 2000. Renten lyder nu på 0,75%-1,00%. Dagens ren­te­for­hø­jel­se kommer i forlængelse af en ren­te­for­hø­jel­se på 0,25 procentpoint i marts, som var den første efter coronakrisen.

FED hæver renten med det højeste i mere end 20 år. Ren­te­for­hø­jel­ser­ne kommer som perler på en snor herfra, hvor vi allerede til juni med stor sandsynlighed bliver vidne til endnu et mærkbart hop op i renten. Høj inflation og markant be­skæf­ti­gel­ses­frem­gang har lagt et kæmpe pres på den amerikanske centralbank for at hæve renten, og de er nu godt og grundigt i gang med at lette noget af det pres med en lang stribe af ren­te­for­hø­jel­ser.

Inflation har senest ramt det højeste siden 1982 med 6,6%. Samtidig er beskæftigelsen steget i 15 måneder i træk be­skæf­ti­gel­ses­frem­gang, mens ledigheden er millimeter tæt på at være tilbage fra udgangspunktet før coronakrisen. Den høje fart i amerikansk økonomi med øjnene stift rettet mod inflationen skal kort og godt tæmmes, hvor ren­te­for­hø­jel­ser­ne fra FED er et af redskaberne.

Centralbanken offentliggør i dag også en plan for reduktion i beholdningen af obligationer. Det vil man påbegynde i juni med 47,5 mia. dollars om måneden og vil i løbet af tre måneder skrue op til 95 mia. dollars om måneden. Beholdningen af obligationer voksede markant under coronakrisen med opkøbsprogam, som først blev sendt på pension i marts. Og nu er turen så kommet til en decideret reduktion i beholdningen.

Danske boligejere har alt mulig grund til at sende opmærksomheden mod den amerikanske centralbank. Den strammere pengepolitik og de højere amerikanske renter smitter af på de danske renter, hvor boligejerne allerede har mærket det. Renten på et fastforrentet lån er steget betragteligt og lyder i dag på mere end 3,5%. Tilbage i december var det blot 1,5% og i begyndelsen af 2021 helt nede på 0,5. De højere renter gør det dyrere at købe bolig og påvirker boligmarkedet negativt. På positivsiden stiller det visse eksisterende boligejere med fastforrentede lån i en position, hvor de kan skære af restgælden.

Relaterede artikler