Inflationen stiger i USA til det højeste siden 1981

Det her er nye skræmmende inflationstal fra USA.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Fornuftig og nødvendig saltvandsindsprøjtning til dansk økonomi

Nye tal fra USA viser, at inflationen lyder på 8,6% i maj. Det er højere end ventet, da der var ventet en inflation på 8,3%. Det betyder samtidig, at inflationen går over den seneste top i marts på 8,5%. Vi skal dermed helt tilbage til 1981 for at finde en højere inflation end i maj i år.

Ker­ne­in­f­la­tio­nen falder til 6,0% i maj fra 6,2% i april. Der var ventet et fald til 5,9%, så ker­ne­in­f­la­tio­nen overrasker derfor med at være højere end ventet.

Det her er nye skræmmende inflationstal fra USA. Det er de kraftigste stigninger i for­bru­ger­pri­ser­ne i mere end 40 år nu. Der lyder et gevaldigt Av fra de amerikanske forbrugeres pengepunge i den her tid. Inflationen var i forvejen helt ekstremt høj, og de nye tal overrasker simpelthen med at være endnu højere.

Den høje inflation har sat gang i den amerikanske centralbank om at stramme pen­gepo­li­tik­ken og hæve renten. Om blot fem dage vil vi se centralbanken hæve renten med 0,50 procentpoint. I maj hævede den amerikanske centralbank renten med 0,50 procentpoint, hvilket var den største ren­te­for­hø­jel­se mere end 20 år. Og på onsdag i næste uge vil de så gentage kunststykket med de 0,50 procentpoint. Det vil blive fulgt videre op af adskillige ren­te­for­hø­jel­ser i den resterende del af året. Sammen med den højeste inflation i 40 år har ledigheden ramt sit laveste i 50 år.

Også de danske boligejere mærker presset fra den højere inflation og stigende renter i USA. Særligt de fastforrentede lån er påvirkede, hvor den høje inflation i USA har sparket gang i ren­testig­nin­ger­ne. Renten på et fastforrentet lån lyder i dag på 4%, mens det var 2% ved årsskiftet. For yderligere et år tilbage var renten helt nede i 0,5%. Der er derfor alt mulig god grund til som dansk boligejer at kaste et blik på den anden side af Atlanten.

Markederne reagerer i første omgang med at sende renterne op ovenpå de højere end forventede inflationstal.

Relaterede artikler