Den amerikanske centralbank hæver renten

Det klokkeklare signal fra dagens rentemøde er, at der er mere i vente.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
ECB fastholder renten – holder døren pivåben for fortsat lave renter for danske boligejere

Den amerikanske centralbank hæver renten med 0,75 procentpoint. Det er tredje gange på blot tre måneder, at centralbanken sender en ren­te­for­hø­jel­se på 0,75 procentpoint afsted. Det er store enkeltstående ren­te­for­hø­jel­ser, som ikke er set siden 1994.

Med dagens rentestigning lyder renten hos den amerikanske centralbank nu på 3,00%-3,25%. Så sent som i marts lå renten på 0%-0,25%, hvor centralbanken efterfølgende begyndte at hæve renten for at tøjle den høje inflation.

Renteskruen strammes igen. Det er nu tredje gang i træk, den amerikanske centralbank hæver renten med det kraftigste næsten tre årtier. Inflationen er stukket fuldstændig af, og samtidig er ledigheden tæt på det laveste i mere end 50 år. Det skal tolkes, før priser og lønninger løber løbsk, og derfor kommer vi til at se endnu flere ren­te­for­hø­jel­ser. Det klokkeklare signal fra dagens rentemøde er, at der er mere i vente.

Inflationen i USA har været over 8% lige siden marts. Det er den højeste inflation i USA i mere end 40 år og langt over målsætningen fra den amerikanske centralbank.

Samtidig har ledigheden været nede og ramme det laveste siden 1969. Der er stadig fart på amerikansk økonomi med uafbrudt be­skæf­ti­gel­ses­frem­gang de seneste 20 måneder, og lønstigninger til den klart høje side på mere end 5%. Risikoen er, at inflationen løber løbsk, og det skal den kraftige stramning i pen­gepo­li­tik­ken med de her mærkbare ren­te­for­hø­jel­ser kæmpe mod.

De danske boligejere har alt mulig god grund til at kaste opmærksomheden på den amerikanske centralbank. De højere amerikanske renter smitter af på de danske renter, og det været medvirkende til at sende de danske boligrenter i vejret. Renten på et fastforrentet lån er senest steget til over 5%, hvor det var 2% ved nytår. Det er en meget kraftig rentestigning, som lige nu giver modvind til det danske boligmarked, der aktuelt oplever prisfald måned efter måned.

Relaterede artikler