Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Stadig markant flere stillingsopslag end før corona

Stadig markant flere stillingsopslag end før corona

13. marts 2023
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Jobindsats viser, at der blev slået 27.473 nye stillinger op i februar. Det er alene målt højere sidste år for en februar måned. Antallet af stillingsopslag er set uændret i forhold til januar, når der tages højde for sæson. Antallet af stillingsopslag har stabilt ligget på næsten 30.000 om måneden i det seneste halve år.

I et historisk perspektiv ligger stillingsopslagene fortsat meget højt. Sammenlignet med tiden før corona bliver der aktuelt slået i omegnen af 30%-40% flere stillinger op, hvor der dengang blevet slået 20.000-22.000 stillinger op om måneden.

Efterspørgslen på arbejdskraft holder sig fortsat høj. Det her er det næsthøjeste nogensinde målt for en februar måned i de 20 år, som statistikken strækker sig over. Det er virkelig stærkt og samtidig positivt i en tid, hvor tempoet på arbejdsmarkedet er faldet. Vi har senest set ledigheden stige i fire måneder, men de her nye tal for jobopslag vidner om, at vi på ingen måde står med et arbejdsmarked, hvor luften er gået komplet ud af ballonen.

Stillingsopslagene dykkede gennem det meste af 2022, hvor de faldt med mere end 20% over hele året. Et fald på mere end en femtedel lyder voldsomt, men vi kommer også fra en abnormt høj fart på arbejdsmarkedet. Derfor fortæller faldet gennem 2022 mere om de høje tempo, som vi kommer fra.

Massiv inflation og kraftige rentestigninger har svækket danskernes købekraft og sendt forbrugertilliden i kulkælderen. Som resultat står den danske økonomi med risiko for tilbageslag. Det risikerer også smitte af på arbejdsmarkedet, hvor vi forventer at se færre stillingsopslag i løbet af 2023.