Stadig markant flere stillingsopslag end før corona

Antallet af stillingsopslag er set uændret i forhold til januar, når der tages højde for sæson.

Største antal nye ledige i 3 måneder - men mange afmeldinger holder ledighedskøen nogenlunde i skak

Friske tal fra Jobindsats viser, at der blev slået 27.473 nye stillinger op i februar. Det er alene målt højere sidste år for en februar måned. Antallet af stil­lings­op­slag er set uændret i forhold til januar, når der tages højde for sæson. Antallet af stil­lings­op­slag har stabilt ligget på næsten 30.000 om måneden i det seneste halve år.

I et historisk perspektiv ligger stil­lings­op­sla­ge­ne fortsat meget højt. Sammenlignet med tiden før corona bliver der aktuelt slået i omegnen af 30%-40% flere stillinger op, hvor der dengang blevet slået 20.000-22.000 stillinger op om måneden.

Efterspørgslen på arbejdskraft holder sig fortsat høj. Det her er det næsthøjeste nogensinde målt for en februar måned i de 20 år, som statistikken strækker sig over. Det er virkelig stærkt og samtidig positivt i en tid, hvor tempoet på ar­bejds­mar­ke­det er faldet. Vi har senest set ledigheden stige i fire måneder, men de her nye tal for jobopslag vidner om, at vi på ingen måde står med et arbejdsmarked, hvor luften er gået komplet ud af ballonen.

Stil­lings­op­sla­ge­ne dykkede gennem det meste af 2022, hvor de faldt med mere end 20% over hele året. Et fald på mere end en femtedel lyder voldsomt, men vi kommer også fra en abnormt høj fart på ar­bejds­mar­ke­det. Derfor fortæller faldet gennem 2022 mere om de høje tempo, som vi kommer fra.

Massiv inflation og kraftige ren­testig­nin­ger har svækket danskernes købekraft og sendt for­bru­ger­til­li­den i kulkælderen. Som resultat står den danske økonomi med risiko for tilbageslag. Det risikerer også smitte af på ar­bejds­mar­ke­det, hvor vi forventer at se færre stil­lings­op­slag i løbet af 2023.

Relaterede artikler