Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Producentpriserne er faldet i 5 ud af 6 måneder

Producentpriserne er faldet i 5 ud af 6 måneder

15. marts 2023
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at producentprisindekset for varer faldt i februar med -0,3% i forhold til januar. Det er i sig selv et yderst marginalt fald, men det betyder samtidig, at producentpriserne nu er faldet i 5 af de seneste 6 måneder. Den årlige stigning i producentpriserne dykker. I februar lå producentpriserne 8,3% højere end for et år siden. Tilbage i august lå stigningen i producentpriserne rekordhøj på næsten 38%.

Producentprisernes himmelflugt er forbi. Priserne er faldet næsten 7% siden sommer, og det er ekstremt positivt for både virksomheder og forbrugere. Noget af virksomhedernes omkostningspres er lettet, og det sænker behovet for at sende prisstigninger videre til danskerne. Inflationen er med al tydelighed toppet.

De faldende producentpriser er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med, at prisstigningerne er helt overståede for danskerne. Der eksisterer således stadig et efterslæb i antallet af virksomheder, som forventer at hæve priserne over den kommende tid. I detailhandlen forventer næsten halvdelen af virksomhederne at hæve priserne. Og for de virksomheder, som handler med fødevarer, er det mere end 70%. Vi forventer dog, at omfanget af virksomheder, som forventer at hæve priserne, står overfor et fald i den kommende periode som følge af de lavere producentpriser.

Prisstigninger har allerede gjort det omkring 3.000 kr. dyrere om måneden for en gennemsnitlig dansk børnefamilie sammenlignet med for et år siden. Inflationen er dog løjet af og faldt i februar for fjerde måned i træk til 7,6%. tilbage i oktober ramte inflationen det højeste i 40 år på over 10%.

Den årlige stigning i producentpriserne er især båret af højere råvarepriser. Råstofindvindingen er steget med 19%. Fremstilling, som har den største vægt i producentpriserne er steget knap 8% sammenlignet med for et år siden. Omvendt ligger energiforsyningen en smule lavere end for et år siden med et fald på -6%.

Producentprisindekset viser udviklingen i priserne i de varer, som danske producentvirksomheder sælger til andre virksomheder. Producentpriserne er en sammensætning af det, som sælges henholdsvis på det danske marked (hjemmemarkedet) og det udenlandske marked (eksportmarkedet).