Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Nationalbanken hæver renten

Nationalbanken hæver renten

2. februar 2023
Gå til nyhedsoversigt

Nationalbanken hæver renten med 0,35 procentpoint. Nationalbanken vælger dermed at give snor til renten hos den europæiske centralbank, ECB, som hævede renten tidligere i dag med 0,50 procentpoint. Indskudsbevisrenten i Nationalbanken lyder nu på 2,10%. Det er den højeste rente siden 2009. Så sent som sidste sommer lå renten i -0,60%.

Nationalbanken hæver renten for femte gang. Og selvom de ikke hæver med helt det samme som ECB, så er det stadig en ganske stor rentestigning. Det er gået voldsomt hurtigt med renteforhøjelser, der er kommet som perler på en snor. Siden sidste sommer er renten kørt op fra minus til nu det højeste siden 2009. Og det slutter med meget stor sandsynlighed ikke her, hvor der er udsigt til flere renteforhøjelser.

ECB svinger taktstokken i renteforhøjelserne, og Nationalbanken følger med som følge af fastkurspolitikken. Grunden til at Nationalbanken så ikke følger ECB helt med en lige så stor renteforhøjelse er, at kronekursen ligger til den stærke side. Ved at give lidt snor til renten hos ECB, giver man også lidt lettelse i kronepresset. Det samme gjorde de i oktober.

Striben af renteforhøjelser er nødvendige for at få bugt med den høje inflation. Inflationen ramte i efteråret det højeste i 40 år, hvor den senest er målt til knap 9% i Danmark. Inflationen er således stadig høj, og kampen er endnu ikke vundet.

Mange danske boligejere er i høj grad påvirket af dagens rentebeslutninger. Pilen på flere hundredetusinde boligejeres lån med variabel rente har peget kraftigt op det seneste halve år. Den meget markante stramning i pengepolitikken med renteforhøjelser hos ECB og Nationalbanken er den helt store årsag til rentestigningerne på lånene. For et år siden var renten i negativ på det fleste af boligejernes lån med variabel rente. I dag ligger den tættere på de 3%.