Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Mere end hvert femte stillingsopslag er forsvundet i forhold til for et år siden

Mere end hvert femte stillingsopslag er forsvundet i forhold til for et år siden

12. januar 2023
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Jobindsats viser, at der blev slået 23.610 nye stillinger op i Jobnet i december. Det er det laveste antal stillingsopslag i hele 2022 og samtidig 23% færre i forhold til december sidste år.

Der bliver dog normalt slået færre stillinger op i december, og tager vi højde for sæson, så steg stillingsopslagene en smule i december i forhold til november med knap 5%. Men det er en begrænset stigning i sig selv, og forud for det er stillingsopslagene faldet 9 måneder i træk, hvor de er faldet med mere end 20% siden toppen.

Jobopslagene er dykket mærkbart gennem 2022. Mere end hvert femte jobopslag er forsvundet i forhold til for et år siden. Det vidner om, at farten på det danske arbejdsmarked er ved at stilne af. Andre dele af arbejdsmarkedet peger på det samme, hvor beskæftigelsen stiger i et langsommere tempo, og ledigheden så småt er begyndt at stige. Men selvom jobmarkedet stilner af, så er det bestemt ikke gået i stå, og der bliver stadig vist fornuftige takter fra det danske arbejdsmarked.

Stillingsopslagene ligger i en historisk kontekst på et fortsat pænt niveau. Inden coronakrisen blev der slået 20.000-22.0000 stillinger op om måneden, mens det ved afslutningen af 2022 var tættere på 28.000, når der tages højde for sæson.

Det seneste år har budt på massiv fremgang på arbejdsmarkedet. Beskæftigelsen er rekordhøj, og der er i dag mere end 200.000 flere i arbejde i Danmark end for to år siden. Ledighedsprocenten er 2,6% og tæt på det laveste siden 2008. Dog har vi senest set, at ledigheden er steget i oktober og november med omkring 1.400 personer.

Udfordringerne har tårnet sig op for dansk økonomi, og et slag til den danske økonomi vil resultere i et mindre behov for arbejdskraft. Typisk sker reaktionen på arbejdsmarkedet med en forsinkelse, og vi ser nu så småt de økonomiske udfordringer reflektere sig i et nedsat tempo på arbejdsmarkedet. Som resultat forventer vi, at stillingsopslagene vil fortsætte faldet, ledigheden vil stige og beskæftigelsen vil falde gennem 2023.