Mere end hvert femte stillingsopslag er forsvundet i forhold til for et år siden

Det vidner om, at farten på det danske arbejdsmarked er ved at stilne af.

Sidste uge bød på højeste antal jobopslag under coronakrisen - ledigheden peger igen ned men faldet bremset op

Friske tal fra Jobindsats viser, at der blev slået 23.610 nye stillinger op i Jobnet i december. Det er det laveste antal stil­lings­op­slag i hele 2022 og samtidig 23% færre i forhold til december sidste år.

Der bliver dog normalt slået færre stillinger op i december, og tager vi højde for sæson, så steg stil­lings­op­sla­ge­ne en smule i december i forhold til november med knap 5%. Men det er en begrænset stigning i sig selv, og forud for det er stil­lings­op­sla­ge­ne faldet 9 måneder i træk, hvor de er faldet med mere end 20% siden toppen.

Jobopslagene er dykket mærkbart gennem 2022. Mere end hvert femte jobopslag er forsvundet i forhold til for et år siden. Det vidner om, at farten på det danske arbejdsmarked er ved at stilne af. Andre dele af ar­bejds­mar­ke­det peger på det samme, hvor beskæftigelsen stiger i et langsommere tempo, og ledigheden så småt er begyndt at stige. Men selvom jobmarkedet stilner af, så er det bestemt ikke gået i stå, og der bliver stadig vist fornuftige takter fra det danske arbejdsmarked.

Stil­lings­op­sla­ge­ne ligger i en historisk kontekst på et fortsat pænt niveau. Inden coronakrisen blev der slået 20.000-22.0000 stillinger op om måneden, mens det ved afslutningen af 2022 var tættere på 28.000, når der tages højde for sæson.

Det seneste år har budt på massiv fremgang på ar­bejds­mar­ke­det. Beskæftigelsen er rekordhøj, og der er i dag mere end 200.000 flere i arbejde i Danmark end for to år siden. Le­dig­heds­pro­cen­ten er 2,6% og tæt på det laveste siden 2008. Dog har vi senest set, at ledigheden er steget i oktober og november med omkring 1.400 personer.

Udfordringerne har tårnet sig op for dansk økonomi, og et slag til den danske økonomi vil resultere i et mindre behov for arbejdskraft. Typisk sker reaktionen på ar­bejds­mar­ke­det med en forsinkelse, og vi ser nu så småt de økonomiske udfordringer reflektere sig i et nedsat tempo på ar­bejds­mar­ke­det. Som resultat forventer vi, at stil­lings­op­sla­ge­ne vil fortsætte faldet, ledigheden vil stige og beskæftigelsen vil falde gennem 2023.

Relaterede artikler