Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Mere end 28.000 nye stillingsopslag i januar

Mere end 28.000 nye stillingsopslag i januar

6. februar 2023
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Jobindex viser, at der blev slået 28.569 jobannoncer op i januar. Det er en stigning på 4.500 i forhold til december. Der bliver dog typisk slået færre stillinger op i julemåneden, og tager vi højde for sæson, ligger jobopslagene stort set uændret. I forhold til sidste år er antallet af jobopslag dykket med 15%. For et år siden var farten på arbejdsmarkedet ekstremt høj med historisk mange jobbannoncer til følge.

Trods det seneste års mærkbart dalende jobannoncer, så ligger de i en historisk sammenligning stadig til den høje side. Sammenlignet med tiden før coronakrisen, så bliver der i øjeblikket slået omkring 15% flere stillinger op.

Stillingsopslagene holder flot niveau. Selvom arbejdsmarkedet har sat farten ned, så er det overhovedet ikke gået i stå. Det seneste års fald i stillingsopslagene er mere et resultat af den abnormt høje fart, som det kommer fra.

Vi forventer, at der venter en mere udfordrende tid for arbejdsmarkedet. Udfordringerne har tårnet sig op for dansk økonomi, og et slag til den danske økonomi vil resultere i et mindre behov for arbejdskraft. Typisk sker reaktionen på arbejdsmarkedet med en forsinkelse, og vi ser nu så småt de økonomiske udfordringer i et nedsat tempo på arbejdsmarkedet. Som resultat forventer vi, at stillingsopslagene vil falde, ledigheden stige og beskæftigelsen vil falde gennem 2023.

Arbejdsmarkedet står i en periode, hvor det skal finde ud af, hvilket ben det skal stå på. På det ene sætter beskæftigelsen fortsat nye rekorder, og der bliver i en historisk kontekst stadig slået mange stillinger op. På det andet er ledigheden begyndt at stige, og stillingsopslagene er vel at mærke dykket sammenlignet med sidste års vilde ridt.

De seneste år har budt på massiv fremgang på arbejdsmarkedet. Beskæftigelsen er rekordhøj, og der er i dag 172.000 flere personer i arbejde i Danmark end før coronakrisen. Ledighedsprocenten er 2,7% og tæt på det laveste siden 2008. Dog har vi senest set, at ledigheden er steget i tre måneder med omkring 4.500 flere personer.