Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Ledigheden stiger i februar

Ledigheden stiger i februar

10. marts 2023
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal viser, at ledigheden steg med 1.008 personer i februar, når der tages højde for sæson. Det viser Danmarks Statistiks ledighedsindikator, som bliver offentliggjort umiddelbart efter månedens afslutning.

Det er fjerde måned i streg, at ledigheden har pil op. I denne periode er der kommet næsten 6.000 flere personer i ledighedskøen. Det betyder, at der i dag er 82.400 ledige i Danmark.

Ledigheden stiger igen i februar. Vi må altså sande, at dansk økonomi har sat tempoet ned, og det begynder så småt at sætte sine spor på arbejdsmarkedet. Den højeste inflation i 40 år rammer hårdt på økonomien, og det slipper arbejdsmarkedet heller ikke udenom.

Selvom luften er gået lidt af inflationsballonen på det seneste, så er den stadig tårnhøj. Det giver drøje hug til danskernes realløn, som er på markant tilbagegang. Danskerne får altså mindre for deres løn, og det har sendt forbrugertilliden helt i kulkælderen. Det vil ramme privatforbruget, som står for næsten halvdelen af dansk økonomi og derfor også har en hel del at skulle have sagt for udsigterne på arbejdsmarkedet. I tillæg er renterne skudt i vejret og boligmarkedet er på mærkbar tilbagegang.

Vi forventer, at beskæftigelsen vil falde og ledigheden stige i 2023. Typisk reagerer arbejdsmarkedet med forsinkelse, og de overordnede takter viser allerede en dansk økonomi, der er begyndt at bremse op. Visse grene af erhvervslivet suger imidlertid stadig arbejdskraft til sig efter en lang periode med markante meldinger om mangel på arbejdskraft. Den effekt vil dog ebbe ud.

Det er dog værd at huske på, at modgangen rammer på et ekstremt stærkt udgangspunkt. Beskæftigelsen er fortsat rekordhøj, og ledigheden kommer fra det laveste niveau i 14 år. Samtidig er der fortsat stor efterspørgsel på arbejdskraft, hvor antallet af stillingsopslag fortsat ligger på et højt niveau.