Ledigheden stiger i februar

Over de seneste fire måneder er der kommet næsten 6.000 flere personer i ledighedskøen.

1.500 meldte sig ledige 2. juli - det store efterskælv er foreløbig udeblevet

Friske tal viser, at ledigheden steg med 1.008 personer i februar, når der tages højde for sæson. Det viser Danmarks Statistiks le­dig­heds­in­di­ka­tor, som bliver offentliggjort umiddelbart efter månedens afslutning.

Det er fjerde måned i streg, at ledigheden har pil op. I denne periode er der kommet næsten 6.000 flere personer i ledighedskøen. Det betyder, at der i dag er 82.400 ledige i Danmark.

Ledigheden stiger igen i februar. Vi må altså sande, at dansk økonomi har sat tempoet ned, og det begynder så småt at sætte sine spor på ar­bejds­mar­ke­det. Den højeste inflation i 40 år rammer hårdt på økonomien, og det slipper ar­bejds­mar­ke­det heller ikke udenom.

Selvom luften er gået lidt af in­f­la­tions­bal­lo­nen på det seneste, så er den stadig tårnhøj. Det giver drøje hug til danskernes realløn, som er på markant tilbagegang. Danskerne får altså mindre for deres løn, og det har sendt for­bru­ger­til­li­den helt i kulkælderen. Det vil ramme pri­vat­for­bru­get, som står for næsten halvdelen af dansk økonomi og derfor også har en hel del at skulle have sagt for udsigterne på ar­bejds­mar­ke­det. I tillæg er renterne skudt i vejret og boligmarkedet er på mærkbar tilbagegang.

Vi forventer, at beskæftigelsen vil falde og ledigheden stige i 2023. Typisk reagerer ar­bejds­mar­ke­det med forsinkelse, og de overordnede takter viser allerede en dansk økonomi, der er begyndt at bremse op. Visse grene af erhvervslivet suger imidlertid stadig arbejdskraft til sig efter en lang periode med markante meldinger om mangel på arbejdskraft. Den effekt vil dog ebbe ud.

Det er dog værd at huske på, at modgangen rammer på et ekstremt stærkt udgangspunkt. Beskæftigelsen er fortsat rekordhøj, og ledigheden kommer fra det laveste niveau i 14 år. Samtidig er der fortsat stor efterspørgsel på arbejdskraft, hvor antallet af stil­lings­op­slag fortsat ligger på et højt niveau.

Relaterede artikler