Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Beskæftigelsen i ny rekord

Beskæftigelsen i ny rekord

21. februar 2023
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at lønmodtagerbeskæftigelsen steg med 1.810 personer i december, når der tages højde for sæson. I løbet af 2022 er der således kommet i alt 60.000 flere i beskæftigelse, og der er i dag 2.973.000 lønmodtagere i arbejde herhjemme. Det er ny rekord.

Beskæftigelsen slår endnu en gang rekord. Der er kommet mere end 60.000 flere i beskæftigelse i gennem 2022. Det er flotte tal i en usikker tid med høje forbrugerprisstigninger, sløj forbrugertillid og økonomisk usikkerhed. Farten er dog ikke nær så høj som tidligere, men der er altså fortsat stor efterspørgsel efter arbejdskraft.

Selvom luften er gået lidt af inflationsballonen på det seneste, så er den stadig tårnhøj. Det giver drøje hug til danskernes realløn, som er på markant tilbagegang. Danskerne får altså mindre for deres løn, og det har sendt forbrugertilliden helt i kulkælderen. Det vil ramme privatforbruget, som står for næsten halvdelen af dansk økonomi og derfor også har en hel del at skulle have sagt for beskæftigelsesudsigterne. I tillæg er renterne skudt i vejret og boligmarkedet er på mærkbar tilbagegang.

Vi forventer, at beskæftigelsen vil falde i 2023. Typisk reagerer arbejdsmarkedet med forsinkelse, og de overordnede takter viser allerede en dansk økonomi, der er begyndt at bremse op. Visse grene af erhvervslivet suger imidlertid stadig arbejdskraft til sig efter en lang periode med markante meldinger om mangel på arbejdskraft. Den effekt vil dog ebbe ud, og ser vi ind i 2023 forventer vi, at der ligger et fald og venter i beskæftigelsen.

Dagens tal dækker kun til og med december. Et mere friskt billede af jobmarkedet viser, at ledigheden er steget med 4.000 personer i de seneste tre måneder, men ligger dog stadig tæt på det laveste niveau siden 2008. Antallet af stillingsopslag ligger i en historisk kontekst fortsat rigtig højt, og der blev i januar slået lidt mere end 30.000 nye stillinger op. Det vidner om, at der fortsat er stor efterspørgsel efter arbejdskraft. Antallet af stillingsopslag er dog 11% lavere end i januar sidste år, så noget farten er i gang med at aftage.