Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Producentpriserne er steget med 35% på et år

Producentpriserne er steget med 35% på et år

15. juli 2022
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at producentprisindekset for varer er steget med 35,2% i juni sammenlignet med samme måned sidste år. Det er en anelse mindre end i maj og april, hvor stigningen lød på henholdsvis 37,3% og 37,4%. Det er de højeste prisstigninger i producentpriserne i statistikkens historie, som går tilbage til 2006. Til sammenligning lød stigningen i producentpriserne på 10,1% i juni sidste år.

Producentpriserne brager op med mere end 35% i juni. Det er altså blevet markant dyrere at være virksomhed herhjemme, og det rammer også de danske forbrugere i form af højere forbrugerpriser. Og det ser ikke ud til at være slut endnu for de danske forbrugere, da mange virksomheder aktuelt barsler med at sætte priserne op.

Mere end halvdelen af virksomhederne i detailhandelen forventer at hæve priserne i løbet af de kommende tre måneder. I industrien gælder det 42% af virksomhederne, mens det er henholdsvis 20% og 15% i byggeriet og servicevirksomhederne.

Der er derfor flere prisstigninger på vej til danskerne. Virksomhederne oplever, i lighed med danskerne, at det bliver dyrere at bruge energi, mens også råvarer er blevet dyrere og der er udbredt mangel på materialer. Stigningen i forbrugerpriserne ramte i juni 8,2%, hvilket giver højeste fart siden 1983. Det er især, når vi skal købe fødevarer i supermarkedet eller tanke benzin på bilen, som leverer tæsk til danskernes budgetter.

Producentprisindekset viser udviklingen i de priser, som danske producentvirksomheder sælger til andre virksomheder og kan bruges som indikator for retningen i forbrugerpriserne. Priserne deles op i det, som sælges henholdsvis på det danske marked (hjemmemarkedet) og det udenlandske marked (eksportmarkedet).