Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Producentpriserne brager gennem loftet

Producentpriserne brager gennem loftet

17. januar 2022
Gå til nyhedsoversigt

Det er gennem 2021 blevet væsentligt dyrere at være virksomhed. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik, hvor det samlede producentprisindeks for varer i december lå 33% højere sammenlignet med december måned i 2020. Det er den største årlige stigning i de 17 år, som statistikken går tilbage. For en måned siden var den årlige stigning i producentpriserne på 29,1% og i begyndelsen af 2021 helt nede i minus på -1,0%.

Producentprisindekset viser udviklingen i de priser, som danske producentvirksomheder sælger til andre virksomheder på henholdsvis det danske marked (hjemmemarkedet) og det udenlandske marked (eksportmarkedet). Det kan bruges som indikator for retningen i forbrugerpriserne, da virksomhedernes produktionsomkostninger stiger. På hjemmemarkedet er priserne steget med 59%, mens de på eksportmarkedet er steget med 13%.

Det er fuldstændig svimlende tal for producentpriserne, som går komplet gennem loftet. Der er aldrig før målt så kraftige stigninger. Virksomheders hverdag er ganske enkelt blevet markant dyrere, og det er noget, som også de danske forbrugere kan komme til at mærke. Inflationen er allerede steget til det højeste i 13 år. Det her er et udtryk for, at der kan være bredere prisstigninger på vej til danskerne, hvor en større del af forbruget kan blive ramt. Det er vores klare forventning.

Baggrunden for de eksploderende producentpriserne skyldes i særdeleshed højere energipriser. Men også højere råvarepriser, globale flaskehalse samt udfordringer med mangel på både materialer og arbejdskraft præger hverdagen og omkostningsmønstret for virksomhederne. Energiforsyningen i producentprisindekset er det seneste år steget med voldsomme 307% i december i forhold til sidste år. Hertil kommer råstofindvinding med en stigning på mere end 147%. Fremstilling, som står for en stor del af indekset, er steget med 7%.

Også forbrugerpriserne er steget mærkbart i Danmark og ligger højeste niveauer siden 2008. I december blev forbrugerpriserne målt til 301% højere end året før. Dog er en stor del drevet af højere. Ser vi fremad og med dagens producentpriser i hånden, så forventer vi, at et bredere udsnit af varer for danskerne vil blive berørt af højere priser. De mærkbart højere producentpriser har varet ved i en længere periode nu, og de højere priser risikerer i sidste ende at ende ude hos forbrugerne. Set for alle måneder i 2021 som helhed lå producentpriserne 13,6% højere i forhold til 2020.