Nationalbanken i ro inden ventet renteforhøjelse

De kommer til at levere en renteforhøjelse.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Nationalbanken i ro inden ventet renteforhøjelse

Nationalbanken har ikke været i va­luta­mar­ke­der­ne for at intervenere i juni, viser netop of­fent­lig­gjor­te tal. Det betyder, at Nationalbanken ikke har interveneret i år overhovedet. Kronen ligger ellers til den styrkede side, men Nationalbanken ser ikke behov for at intervenere. Sidste år intervenerede Nationalbanken for i alt 121,5 mia. kr., hvor man købte udenlandsk valuta og solgte kroner for at svække kronen.

Der er totalt ro på Nationalbanken. Men der er ikke mange dage tilbage, før de forventeligt skruer på renteknappen. De kommer til at levere en ren­te­for­hø­jel­se, som kan blive startskuddet til, at vi snart er ude af epoken med negative renter.

Mange boligejere har allerede fået det at mærke, da alene udsigten til ren­te­for­hø­jel­ser sender boligrenterne op. Særligt boligejere med variabel rente er udsat for, hvor renten bevæger sig hen hos Nationalbanken. Så sent som i sidste uge måtte titusindvis af boligejere vinke farvel til deres negative rente, da de oplevede et stort hop i renten i forbindelse med ny ren­te­fast­sæt­tel­se. Det samme så vi for et par måneder tilbage for boligejere med F3 og F5.

Ind­skuds­be­vis­ren­ten i den danske Nationalbank lyder i øjeblikket på -0,60%. Og siden 2014 har den ligget i negativt territorium. Senere i juli er der udsigt til, at renten hæves med 0,25 procentpoint, så renten dermed hedder -0,35%. Og det ligger yderligere i kortene, at renten kan fortsætte op gennem efteråret og slutte 2022 af i positivt territorium.

Den ganske klare forventning til en ren­te­for­hø­jel­se fra Nationalbanken kommer som følge af, at den europæiske centralbank langt om længe hæver renten. ECB har rentemøde den 21. juli, hvor de står til at hæve renten med 0,25 procentpoint fra de nuværende -0,50%. Det bliver den første ren­te­for­hø­jel­se fra ECB i 11 år, og Nationalbanken kan ikke gøre andet end at gå i fodsporene på ECB, som følge af fast­kur­spo­li­tik­ken overfor euroen. Der står dog en lille kattelem åben for, at Nationalbanken ikke nødvendigvis følger med en-til-en og hæver med lidt mindre. Det vil dog kun være marginalt mindre, men kan give en lille lettelse til den aktuelt stærke krone.

Kronen handler aktuelt i 743,9 overfor euroen. Pariteten er 746,038, hvor kronen ikke har været siden maj 2020. Kronen skal dog ikke ligge på pariteten, og der er derfor helt sikkert også ro på gangene i Nationalbanken, hvor man med rolig hånd holder kronekursen med god afstand til grænserne.

Relaterede artikler