Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Næsthøjeste årlige stigning i producentpriserne i statistikkens historie

Næsthøjeste årlige stigning i producentpriserne i statistikkens historie

15. februar 2022
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at det samlede producentprisindeks for varer er steget med 30,6% i januar sammenlignet med samme måned sidste år. Det er den næststørste årlige stigning i de 17 år, som statistikken går tilbage, kun overgået af sidste måneds rekordstore årlige stigning på 33,0%. For et år siden i januar 2021 var den årlige stigning i producentpriserne helt nede i minus -1,0% og bare for et halvt år siden var den årlige stigning kun på 12,8. Det er således gennem 2021 og ind i det nye år blevet væsentligt dyrere at være virksomhed.

Producentprisindekset viser udviklingen i de priser, som danske producentvirksomheder sælger til andre virksomheder på henholdsvis det danske marked (hjemmemarkedet) og det udenlandske marked (eksportmarkedet). Det kan bruges som indikator for retningen i forbrugerpriserne. For når danske producenters omkostninger vokser, bliver det sværere for producenterne at undgå at sende omkostningerne videre via højere priser til de virksomheder, som sælger deres endelige produkter til forbrugerne. Ligeledes står de virksomheder i sidste led over for beslutningen om hvorvidt og i hvilken grad, de vil øge prisen på deres varer og sende omkostningsstigningerne videre til forbrugerne. På hjemmemarkedet er producentpriserne steget med 54,0%, mens de på eksportmarkedet er steget med 12,5%.

Det er utrolig høje stigninger, vi ser i producentpriserne i øjeblikket. De seneste par måneders stigninger er aldrig set før. Det er ganske enkelt blevet markant dyrere at drive virksomhed, og det er noget, som også smitter af på de varer som de danske forbrugere står overfor. Inflationen er allerede steget til det højeste i 13 år. Og med producentprisstigninger på de her niveauer, kan det betyde, at der er bredere prisstigninger på vej til danskerne, hvor en større del af forbruget kan blive ramt. Det er vores klare forventning.

Forklaringen bag de eksploderende producentpriserne findes særligt i de højere energipriser. Men også højere råvarepriser, globale flaskehalse samt udfordringer med mangel på både materialer og arbejdskraft præger omkostningerne og hverdagen for virksomhederne. Energiforsyningen i producentprisindekset er det seneste år steget med voldsomme 214% i januar i forhold til sidste år. Dertil kommer råstofindvinding med en stigning på mere end 156%. Fremstillingsvirksomhed, der står for en stor del af indekset, er steget med 6,9%.

 

I januar blev der i Danmark målt den største stigning i forbrugerpriserne i 13 år med 4,3%. Dog har en stor del af forbruget været forskånet for prisstigninger, da prisstigningerne først og fremmest har ramt forbrugerne gennem energipriserne. Ser vi fremad, med den seneste tids markante stigninger i producentpriserne in mente, så forventer vi, at et bredere udsnit af forbrugerens varer vil blive berørt af højere priser i de kommende måneder.