Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Inflationen i Danmark tager et stort trin op og indhenter eurozonen

Inflationen i Danmark tager et stort trin op og indhenter eurozonen

23. maj 2022
Gå til nyhedsoversigt

Stigningen i de danske forbrugerpriser tager endnu et stort trin op i april. Det viser netop offentliggjorte tal over det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks fra Danmarks Statistik og Eurostat, som er en sammenlignelig statistik mellem EU-landene.

Ifølge den nye statistik er den danske inflation steget til 7,4% i april fra 6,0% i måneden før. I april sidste år lød inflationen på 1,5%. Det er uden sammenligning den højeste inflation i statistikkens levetid, som går tilbage til 1997. Vi ved i tillæg fra Danmarks statistiks egen opgørelse med længere historik, at inflationen i Danmark i april ramte det højeste siden 1984.

Det er nogle voldsomme prisstigninger, danskerne mærker i øjeblikket. Det er særligt energi og fødevarer, som trækker ekstra kroner ud af danskernes tegnebog. Og vi har formentlig ikke set toppen endnu. Meldingen fra rigtig mange virksomheder er forsat, at de forventer at hæve priserne over de kommende måneder, og det stiller bredere prisstigninger i vente for os danskere.

Den danske inflation har taget et stort trin opad i april og har indhentet inflationen i eurozonen, som også lyder på 7,4% i april. Prisstigningerne har bredt sig gennem hele Europa og i store dele af verden, og rammer altså nu lige så hårdt i Danmark, som i vores største samhandelsområde i eurozonen. Dermed bliver købekraften for de danske forbrugere i øjeblikket udhulet i samme grad som for forbrugerne i eurozonen.

Virksomhedernes producentpriser ligger i april hele 37% højere end for et år siden, og her er det også især energi og råvarer, som gør hverdagen dyrere for de danske virksomheder. Det er noget, som de danske forbrugere kommer til at mærke mere af, hvor flere virksomheder melder at ville hæve priserne over den kommende tid. I detailhandlen venter knap 60% af virksomhederne, at de vil hæve deres priser over de kommende tre måneder, mens det er næsten halvdelen i industrien. Også i byggeriet og i servicesektoren er forventningen til prisforhøjelser steget.

Det kraftige hop i inflationen skyldes ikke mindst energi- og fødevarepriserne. Hertil kommer et yderligere pres på priserne fra problemer med vareleveringen pga. globale flaskehalse, et spring i råvarepriser og markant højere fragtpriser. Vi ser endnu ikke tegn på kraftige stigninger i lønnen, selvom det danske arbejdsmarked er presset med laveste ledighed siden 2008, og hvor mange virksomhederne melder om mangel på arbejdskraft. Såfremt det sætter sig i løndannelsen, kan det også skubbe yderligere til forbrugerpriserne.