Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Inflationen brager op over 8%

Inflationen brager op over 8%

11. juli 2022
Gå til nyhedsoversigt

Helt friske tal fra Danmarks Statistik viser, at de danske forbrugerpriser i juni stiger med 8,2% i forhold til samme måned sidste år. Det er den højeste fart på forbrugerpriserne imod 40 år. I maj lød inflationen på 7,4%, mens inflationen blot lød på 1,7% i juni sidste år.

Der er fuld tryk på forbrugerpriserne, som kører med højeste fart i næsten fire årtier. En helt almindelig børnefamilie skal have op imod 35.000 kr. ekstra op af lommen for at købe det samme som sidste år. Det gør hamrende ondt i mange danskeres privatøkonomi, når prisstigningerne i den grad trækker veksler på budgetterne. Det kommer til at påvirke mange danskeres forbrug.

Det er især, når vi skal købe fødevarer i supermarkedet eller tanke benzin på bilen, som leverer tæsk til danskernes budgetter. Det hele startede med energiprisernes himmelflugt, men har siden bredt sig meget mere i danskernes forbrug.

Flere prisstigninger er på vej. Mere end halvdelen virksomhederne i detailhandelen forventer at hæve priserne i løbet af de kommende tre måneder. I industrien gælder det 42% af virksomhederne, mens det er henholdsvis 20% og 15% i byggeriet og servicevirksomhederne. Virksomhederne oplever, i lighed med danskerne, at det bliver dyrere at bruge energi, mens også råvarer er blevet dyrere og der er udbredt mangel på materialer. Producentpriserne for de danske virksomheder er hele 37% højere end samme tid sidste år, og noget af den regning bliver altså sendt videre til danskerne i form af prisstigninger.

Den skyhøje stigning i forbrugerpriserne betyder, at lønningerne bliver oversprintet i øjeblikket. De seneste tal fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at lønningerne steg med 3,4% i 2. kvartal i forhold til sidste år. Det giver en tordnende nedgang i danskernes realløn, som oplever, at købekraften for deres indkomster forsvinder. Det vil ramme privatforbruget. Danskerne har dog også modsvar i form af, at rekordmange er i beskæftigelse, mens der også er sat solidt med kroner til side på bankkontoen.