Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Beskæftigelsen slår ny rekord

Beskæftigelsen slår ny rekord

21. november 2022
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at lønmodtagerbeskæftigelsen steg med 6.260 personer i september, når der tages højde for sæson. Det betyder, at der i dag er 2.971.900 lønmodtagere i arbejde i Danmark, hvilket er ny rekord. Siden starten af 2021 har der været massiv fremgang i beskæftigelsen. Over de seneste 20 måneder er antallet af lønmodtagere samlet gået frem med hele 212.000 personer.

Det er vildt spektakulært. Beskæftigelsen fortsætter den ekstremt høje fart og drøner ind i ny rekord. Det er imponerende, at der stadig kommer flere i arbejde på trods af de massive udfordringer, der i øjeblikket rammer den danske økonomi. Vi kan dog ikke se os fri for, at beskæftigelsen med stor sandsynlighed vil dale indenfor en overskuelig fremtid. Inflationen er historisk høj, forbrugere er i et historisk ringe økonomisk humør, og utrolig mange pile peger mod afmatning i økonomien.

Det er imponerende, at beskæftigelsen stiger i en tid hvor modvind rammer den danske økonomi med fuld kraft. Inflationen er på det højeste i 40 år. Det trækker købekraft ud af forbrugerne, hvor reallønnen er banket tilbage med mere end 5% siden sidste år. Det ses tydeligt afspejlet i den rekordlave forbrugertillid. Samtidig er erhvervstilliden dalet, renterne er skudt i vejret og boligmarkedet er på mærkbar tilbagegang.

Et friskt billede fra jobmarkedet viser, at antallet af stillingsopslag daler. I oktober faldt antallet for 8. måned i træk. Dog ligger stillingsopslagene stadig til den høje side historisk set med senest 27.000 stillingsopslag. Med faldet de giver et billede af et lavere tempo på arbejdsmarkedet forude med lavere efterspørgsel efter arbejdskraft.

Vi forventer, at beskæftigelsen vil sætte tempoet mærkbart ned. Typisk er der en forsinkelse til at modvinden rammer arbejdsmarkedet, og vi forventer derfor, at der ligger et fald forude. Det er dog ikke umuligt, at vi skal ind i 2023, før beskæftigelsen falder. Til gengæld forventer vi, at vi går ud af 2023 med en lavere beskæftigelse, end vi går ind i det nye år med.