Beskæftigelsen slår ny rekord

Det er helt spektakulært så mange, der er kommet i arbejde det seneste års tid.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Oktober bød på højeste antal jobannoncer i næsten 14 år

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at løn­mod­ta­ger­be­skæf­ti­gel­sen steg 3.534.000 i april, når der tages højde for sæson. Det betyder, at der nu er 2.948.000 lønmodtagere i arbejde, hvilket er ny rekord for beskæftigelsen i Danmark. Beskæftigelsen er steget uafbrudt de seneste 15 måneder, hvor den samlet er gået frem med imponerende 184.000 personer.

Beskæftigelsen stormer videre frem. Det er helt spektakulært så mange, der er kommet i arbejde det seneste års tid. Selvom tempoet er gået ned, så præsterer beskæftigelsen stadig flot trods meldinger om mangel på arbejdskraft og modvind til økonomien i form af den kraftige inflation. Det store spørgsmål er, hvor længe det kan blive ved. Vi forventer desværre, at de bedste tider ligger bag os. Der kan såmænd godt komme nye rekorder til, men fremgangen vil bremse gevaldigt op, og der er også risiko for tilbagegang. Modvinden har meldt sig, og det vil også betyde faldende efterspørgsel efter arbejdskraft.

Det langsommere tempo for beskæftigelsen, og risiko for tilbagegang, kommer af, at massiv modvind har ramt økonomien. Modvinden består af den højeste inflation i 39 år, som bider på pri­vat­for­bru­get. Samtidig er eks­port­ud­sig­ter­ne forringede, mens investeringer kan dampe af med den forøgede usikkerhed efter Ruslands invasion af Ukraine. Det risikerer at hive beskæftigelsen med ned. Det kommende år bliver i sandhed spændende at følge, men desværre med større bekymring end begejstring.

Efterspørgslen efter arbejdskraft ligger imidlertid fortsat til den pæne side, selvom tempoet er gået en anelse ned. I maj blev der slået næsten 39.000 nye stil­lings­op­slag op, hvilket er det højeste nogensinde målt for en maj måned. Det er i omegnen af 40% højere sammenlignet med tiden før coronakrisen. Dermed kan der i den nærmeste fremtid godt ligge nye be­skæf­ti­gel­ses­re­kor­der og lure i kulissen.

Den meget markante fremgang i beskæftigelsen har betydet, at ledigheden i Danmark samtidig har ramt bunden fra 2008 på 2,4%. Med de seneste tal for stil­lings­op­slag er ikke usandsynligt, at ledigheden kan komme et nøk længere ned indenfor den nærmeste fremtid. Men fremgangen vil ske i et mærkbart langsommere tempo, og det høje niveau for stil­lings­op­slag ser vi ikke fortsætte i samme omfang.

Mange virksomheder melder om pro­duk­tions­be­græns­nin­ger og mangel på arbejdskraft. Mere end 40% af virksomhederne i byggeriet, industrien og i ser­vi­ce­virk­som­he­der­ne melder om mangel på arbejdskraft. Det er en hæmsko for økonomien i sig selv, da kapaciteten i økonomien er udfordret ovenpå et år med den højeste vækst i 27 år og fuld drøn på beskæftigelsen. Den lave ledighed i kombination med de mange jobopslag er derfor ikke entydig positiv.

Relaterede artikler