Skip til indhold

Inflationen stiger

Det vidner om, at der er kommet fuldstændig styr på inflationen i Danmark.

Børnefamilien sparer over 5.000 kr. på lav inflation

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen lander på 1,9% i juni mod 1,6% i maj. Også ker­ne­in­f­la­tio­nen stiger fra 1,6% i maj til 1,9% i juni. Inflationen har befundet sig under eller omkring 2% i snart 2 år. Inflationen toppede i mere end 10% i efteråret 2022, mens ker­ne­in­f­la­tio­nen næsten nåede 7% i starten af 2023.

Inflationen stiger en anelse i juni. Vi er dog ude i stigninger, som er så små, at de højst kan kaldes krusninger på overfladen. Det vidner om, at der er kommet fuldstændig styr på inflationen i Danmark. Vi ser det samme ske rundt om os i Europa, hvor der også er godt og grundigt styr på inflationen. De langt bedre takter i inflationen har betydet, at Den Europæiske Centralbank i løbet af det seneste års tid har sænket renten hele 8 gange, og det har især givet billigere bo­lig­fi­nan­si­e­ring for mange boligejere med variabel rente.

Mens den generelle prisudvikling viser fornuftige takter, og altså er faldet ganske meget til ro, så forholder pris­ud­vik­lin­gen på fødevarer sig lidt anderledes. Pris­stig­nin­ger­ne på fødevarer ligger nemlig stadig til den høje side.

Fø­de­va­re­pri­ser­ne er steget med godt 5% det seneste år, og render derfor hurtigere end den generelle prisudvikling. Det er især varer som kaffe, chokolade og oksekød, som er blevet dyrere at putte i indkøbskurven. Farten i pris­stig­nin­ger­ne er dog gået ned i tempo, men betyder samlet set, at fødevarer er blevet 30% dyrere over de seneste 4 år. 

Fø­de­va­re­pri­ser­ne er i dag 30,1% højere end for 4 år siden, mens prisstigningen på fødevarer det seneste år lyder på 5,2%. Det er kaffe, chokolade og oksekød, som står blandt de varer, som er steget allermest. De varetyper er alle steget med mere end 15% det seneste år. Det er dog også vigtigt at understrege, at der trods alt også er nogle typer af fødevarer, som er blevet billigere det seneste år, hvilket er mest udtalt for olivenolie og sukker, som er faldet med omtrent 20%. De højere priser har, sammen med et højere renteniveau og energipriser, tynget de fleste danskeres privatøkonomi i en eller anden grad de seneste år, og det er en af årsagerne til, at vi har set for­bru­ger­til­li­den hænge i det meget negative dynd. Her fylder usikkerheden fra tol­dud­mel­din­ger fra USA dog også en hel del.

Ser vi fremad, så forventer vi, at inflationen tager et lille nøk op, men ikke til noget alarmerende. I øjeblikket er det frygten for handelskrig mellem bl.a. USA og EU der fylder, men vi tror alene, at det vil få en begrænset effekt på inflationen herhjemme. Tolden vil i første omgang ramme amerikanerne, da det bliver dyrere for amerikanske forbrugere at købe udenlandske varer. Men hvis EU kommer med et større modsvar, så kan det isoleret set også trække op herhjemme. Det er imidlertid alene en lille del af vores import, som kommer direkte fra USA, og i tillæg er slutspillet om tolden langtfra ovre.

Relaterede artikler