Forbrugertilliden i endnu et dyk

Det er fjerde måned i streg, at forbrugertilliden tager skridt ned af trappen mod kulkælderen.

Kvinde Og Mand Arbejder Med Et Højbed

Helt friske tal fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­til­li­den falder igen fra -17,0 i april til -18,4 i maj. Det er den laveste for­bru­ger­til­lid i mere end 2 år. I 2022 blev for­bru­ger­til­li­den målt til det laveste nogensinde på -37. Statistikken går helt tilbage til 1974.

For­bru­ger­til­li­den tager endnu et dyk i maj. Det er fjerde måned i streg, at for­bru­ger­til­li­den tager skridt ned af trappen mod kulkælderen. For­bru­ger­til­li­den er kun blevet målt værre få gange i de seneste 50 år, end vi ser i øjeblikket. Det skyldes efter vores opfattelse den massive globale usikkerhed ovenpå toldtruslerne fra USA, som bl.a. sendte mange aktiemarkeder massivt ned. Og selvom der lige nu blæser lidt mildere vinde over told­si­tu­a­tio­nen og ak­tie­mar­ke­der­ne har indhentet det meste af det tabte, så er sidste punktum i den affære langtfra sat, og det ser vi altså udtrykt i for­bru­ger­til­li­den.

Det er især frem­tids­ud­sig­ter­ne for dansk økonomi, som trækker mærkbart ned i for­bru­ger­til­li­den. Faktisk skal vi tilbage til 1980´erne for at finde et lige så pessimistisk syn og forventning til dansk økonomi som nu. Danskernes forventning til fremtiden var ikke på nogen måde prangende i forvejen, men de seneste måneders toldpolemik har sendt for­vent­nin­ger­ne helt i dørken.

Også danskernes syn på deres egen privatøkonomi er påvirket af uroen. Told­si­tu­a­tio­nen sendte nemlig alverdens aktiemarkeder i dybrød farve, hvilket trak fx værdien af pen­sions­op­spa­rin­gen ned. Siden er det meste mere eller mindre hentet hjem igen på ak­tie­mar­ke­der­ne. I forvejen så danskernes syn på egen privatøkonomi ikke ligefrem positiv ud, hvor in­f­la­tions­chok­ket stadig sidder i mange. For­bru­ger­pri­ser­ne er da også 15% højere i dag end for fire år siden, mens fø­de­va­re­pri­ser­ne er 27% højere. Også renterne ligger højere, og det gør samlet set, at udgifterne er forøget hos mange familier.

Det mærkbart højere prisniveau, stor økonomisk usikkerhed og en negativ for­bru­ger­til­lid er lodder i den negative skål for pri­vat­for­bru­get. Den positive skål har dog også tunge lodder liggende. De lodder tæller blandt andet rekordhøj beskæftigelse, meget mere ro omkring inflationen, rentefald og pæne lønstigninger for mange danskere. De lægger et solidt fundament for potentialet til, at pri­vat­for­bru­get igen vil stige. Vi forventer samlet set, at de positive lodder er tungere end de negative, hvorfor vi forventer fremgang i pri­vat­for­bru­get i 2025.

Relaterede artikler