Inflationen stiger en anelse

Stigningen kommer dog helt som forventet, og er på ingen måde noget, som giver anledning til de store panderynker.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen tager et lille spring op fra 0,6% i november til 0,7% i december. Det er anden måned i streg, at den årlige stigning i inflationen peger op. Vi er dog langtfra den høje inflation, som vi så i slutningen af 2022, hvor vi befandt os i nærheden af 10%. Retter vi blikket mod ker­ne­in­f­la­tio­nen, som ser bort fra udsvingene i energi og ikke-forarbejdede fødevarer, så faldt den omvendt fra 3,0% i november til 2,6% i december.

Inflationen tager et meget lille spring op i december. Stigningen kommer dog helt som forventet, og er på ingen måde noget, som giver anledning til de store panderynker. Det er først og fremmest teknik, som igen får inflationen til at pege op. For ser vi på den månedlige prisudvikling, så faldt den rent faktisk i december.

Når man skal tolke på dagens friske inflationstal, skal man have flere ting i baghovedet. Inflationen bliver målt som den årlige ændring i for­bru­ger­pri­ser­ne – altså hvordan er priserne i december set i forhold til december året før. Og her er for­bru­ger­pri­ser­ne steget 0,7%. Men vi ser på udviklingen fra november til december, så faldt priserne med -0,5%. Så stigningen i inflationen skyldes, at priserne faldt mere i december 2022, end de gjorde i december sidste år.

Et sted danskerne dog kan have udsigt til, at priserne kan falde i en periode, kan være specifikt på fø­de­va­re­pri­ser­ne. Det skyldes, at vi har set de globale fødevarepriser falde med omkring 25% i forhold til toppen, mens mere end halvdelen af virksomhederne i detailhandlen med fødevarer forventer at sænke priserne. Vi har allerede set, at fø­de­va­re­pri­ser­ne er faldet i den seneste tid, og p.t. ligger 5,4% lavere end ved toppen i juli sidste år.

Vi forventer, at inflationen samlet set vil stige yderligere herfra og til næste år ligge på 2%-3%. Løn­stig­nin­ger­ne er i øjeblikket de kraftigste i 15 år, og det vil give opadgående pres på inflationen. Samtidig vil ener­gi­pri­ser­nes nuværende negative påvirkning på inflationen dampe af. Det sker i takt med, at vi bevæger os gennem sidste års måneder med fald i energipriserne.

Relaterede artikler