Fald i producentpriserne

I løbet af 2023 er omkostningspresset lettet gevaldigt for landets virksomheder. Det er også gode nyheder for de danske forbrugere.

Mand Med Sikkerhedhjelm Kikker På En Bærbar Pc

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at pro­du­cent­pri­ser­ne faldt med 0,9% i december i forhold til november. I løbet af 2023 er pro­du­cent­pri­ser­ne faldet i 7 af månederne. Sammenligner vi med samme tid sidste år, så er pro­du­cent­pri­ser­ne 3,6% lavere.

I løbet af 2023 er om­kost­nings­pres­set lettet gevaldigt for landets virksomheder. Det er i den grad også gode nyheder for de danske forbrugere, som har stigningen i for­bru­ger­pri­ser­ne dampe betydeligt som 2023 er gået på hæld. I 2022 var om­kost­nings­pres­set enormt for virksomhederne, og en del af det blev væltet over i højere for­bru­ger­pri­ser, som steg mere end 10% en overgang.

I august 2022 toppede pro­du­cent­pri­ser­ne i vilde 38%, men er siden faldet ganske mærkbart tilbage i takt med, at bl. a. energipriserne er faldet til ro. Også stigningen i for­bru­ger­pri­ser­ne er faldet fra tinderne, og lød i december på en beskeden stigning på 0,7% set i forhold til samme tid året før.

Selvom pro­du­cent­pri­ser­ne altså peger ned i øjeblikket, så kommer de også fra et meget højt niveau. Sammenligner vi med december i 2021, så er pro­du­cent­pri­ser­ne i dag 6,6% højere. Det har presset virksomhederne. I 2023 lå konkurserne på det højeste siden 2010, og selvom en del af dem kan henføres til til­ba­ge­be­ta­ling af coronalån, så viser det også et tydeligt et mere presset om­kost­nings­mil­jø for virksomhederne.

Pro­du­cent­pri­sin­dek­set viser udviklingen i priserne i de varer, som danske pro­du­centvirk­som­he­der sælger til andre virksomheder. Pro­du­cent­pri­ser­ne er en sammensætning af det, som sælges henholdsvis på det danske marked (hjemmemarkedet) og det udenlandske marked (eks­port­mar­ke­det).

Relaterede artikler