Byggebeskæftigelsen står stille

Det sker på et bagtæppe af stigende byggeomkostninger, færre påbegyndte byggerier og fortsat højere renter, end vi tidligere var vant til.

Anton Thorell SteinøØkonomants@al-bank.dk38 48 35 52

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at beskæftigelsen inden for byggeri og anlæg faldt med 350 personer i 1. kvartal, når vi tager højde for sæson. Det betyder, at der i alt er 195.400 beskæftigede i byggeriet, hvilket er fuldt på højde med de seneste to år.

Beskæftigelsen i byggeriet står stille. Det sker på et bagtæppe af stigende byg­geom­kost­nin­ger, færre påbegyndte byggerier og fortsat højere renter, end vi tidligere var vant til. Det er flot, at byggeriet alligevel formår at holde dampen oppe, for branchen bliver ofte hårdt ramt, når der er økonomisk modvind. Det lille fald i første kvartal kommer efter to kvartaler med fremgang.

De sidste to år er beskæftigelsen inden for byggeri og anlæg steget med 0,5%. I samme periode er virksomhederne ellers blevet ramt af modvind i form af højere omkostninger og lavere aktivitet på boligmarkedet. Byg­geom­kost­nin­ger­ne er steget med 12,6%, og renterne er blevet mærkbart højere. Til sammenligning faldt byg­ge­be­skæf­ti­gel­sen med mere end 25% under finanskrisen.

Der bliver tyndet ud i ordrebøgerne i byggeriet. Det seneste halvandet år er der blevet færdiggjort flere byggeprojekter, end der er påbegyndt nye. Mere end hver fjerde virksomhed inden for byggeriet melder nu om mangel på efterspørgsel. Det burde umiddelbart give anledning til lavere beskæftigelse, men byg­ge­virk­som­he­der­ne vurderer øjensynligt, at der fortsat vil være brug for arbejdskraften den kommende tid.

Relaterede artikler