Arbejdstid og lønsum går frem

Det betyder med andre ord, at vi samlet set både arbejder mere og samtidig også får mere i lønningsposen.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at der i alt blev arbejdet 1.065 mio. timer i 4. kvartal, når vi tager højde for sæson. Det er en fremgang på 1,9 mio. timer i forhold til 3. kvartal svarende til 0,2%. Også den samlede lønsum er vokset i 4. kvartal med 0,8% i forhold til 3. kvartal, når vi tager højde for sæson.

Det er ikke nyt, at den samlede arbejdstid og lønsum vokser, hvilket har været tilfældet i de seneste 3 år. Over det seneste år er den samlede arbejdstid vokset med 7,5 mio. timer svarende til en fremgang på 0,7%, mens den samlede lønsum er vokset med 3,5%.

Danskernes samlede arbejdstid og lønsum når nye højder i 4. kvartal. Det betyder med andre ord, at vi samlet set både arbejder mere og samtidig også får mere i lønningsposen. Først og fremmest skyldes det, at vi er rekordmange i arbejde, hvor mere end 3 mio. personer er i arbejde. I tillæg stiger lønningerne i øjeblikket med højeste fart i 15 år, og det trækker også op.

Fremgangen i arbejdstid og lønsum er langtfra lige så kraftig, som vi har set fra midten af 2020 til starten af 2022. Den kvartalsvise stigning i arbejdstid er droslet en del ned over de seneste kvartaler, men er altså fortsat positive.

Dagens tal er i bund og grund en bekræftelse af, at ar­bejds­mar­ke­det står rigtig stærkt. Beskæftigelsen slår rekord på rekord, og alene i 2023 kom flere end 30.000 personer i arbejde. Fremgangen står på skuldrene af 2021 og 2022, hvor økonomien skulle ud af coronakrisen. I de år steg beskæftigelsen sammenlagt med knap 200.000 personer. Med den udvikling i baghovedet, er det meget flot, at fremgangen har kunnet fortsætte, uden at være helt oppe og ringe historisk set.

Ser vi på starten af 2024, så er der stadig pæn aktivitet på ar­bejds­mar­ke­det. Der bliver fortsat slået mange nye stillinger op. Sammenlignet med tiden før corona, blev der slået omkring 10% flere stillinger op i januar. Vi ser dog en ledighed, som er steget måned for måned, men stigningen er i den ganske svage ende, og der er grundlæggende få ledige personer herhjemme.

Relaterede artikler