Danskernes realkreditgæld skrumper

Der er nogle tektoniske plader, som rykker sig indenfor boliglån. Renten er steget meget kraftigt, flere vælger variabel rente og gælden skrumper i et omfang, vi ikke har været vidne til før.

Afdragsfrie lån vokset med 37 mia. kr. på et år

Helt nye tal fra Nationalbanken viser, at det samlede re­al­kre­di­t­ud­lån falder for sjette måned i træk. Siden august er danskernes realkreditgæld faldet med 35 mia. kr.. Det svarer til et fald på -2%. Det samlede re­al­kre­di­t­ud­lån lød ved udgangen af februar på 1.750 mia. kr.

Der er nogle tektoniske plader, som rykker sig indenfor boliglån. Renten er steget meget kraftigt, flere vælger variabel rente og gælden skrumper i et omfang, vi ikke har været vidne til før. Der er nogle vilde pla­de­be­væ­gel­ser i gang, som er ret voldsomme. Det er noget, vi ikke har oplevet i mange år.

Faldet i danskernes samlede realkreditgæld dækker over et kraftigt fald i de fastforrentede lån. Her er gælden reduceret med samlet 83 mia. kr. på blot et halvt år, hvilket svarer til et fald på hele 9%. Mange boligejere med fast rente skåret en stor del af restgælden ved at omlægge deres fastforrentede lån. Det sker efter, at renten er braget i vejret gennem 2022, hvor renten er gået fra 2% sidste år til 5% i dag. Samtidig afdrager størstedelen af boligejerne løbende på gælden, som også er med til at reducere gælden.

En del vælger så omvendt variabel rente på lånet i forbindelse med omlægningen, og det er med til at sende de variabelt forrentede lån i fremgang. Det seneste halve år er lån med variabel rente vokset med 47 mia. kr. hvilket svarer til en stigning på godt 5%. Det betyder, at lån med variabel rente i dag står for 52% af danskernes lån. For et år siden stod de for blot 43,5%.

Foruden boligejere, som konverterer og skærer af restgælden, så har boligmarkedet også været ramt af modvind med mærkbar nedgang som resultat. Og det er også med til at den samlede realkreditgæld i kort snor i denne tid. Bolighandlerne har været nede på det laveste i omtrent et årti. Samtidig er boligpriserne omkring af 10% lavere end i sommer, hvor priserne toppede, og vi forventer, at de fortsætter faldet lidt endnu. Trods tilbagegangen er bunden dog ikke slået helt ud af det danske boligmarked, hvor februar bød på en stigning på i antallet af bolighandler til det højeste i et halvt år.

Vi forventer, at danskernes realkreditgæld vil holde bremsen i bund over den kommende tid. Der sker som følge af de fortsat højere renter, hvor der stadig vil være boligejere, som konverterer lånet og barberer af restgælden. Samtidig er boligmarkedet stadig påvirket og ramt af modvind med relativt få handler i en historisk kontekst og fortsatte prisfald.

Relaterede artikler