2022 bød på færrest tvangsauktioner i 16 år

Det er flotte tal på et boligmarked, som ellers ikke har skortet på nedadvendte mundvige de seneste måneder.

Færre tvangsauktioner i juni

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at der i december blev bekendtgjort 124 tvangs­auk­tio­ner, når vi tager højde for sæsonudsving. Det er nogenlunde på niveau med november.

Gør vi status på hele 2022, så blev det i alt til 1.382 tvangs­auk­tio­ner mod 1.402 i 2021. Det er et fald på 1,4%. For at finde et lavere antal tvangs­auk­tio­ner, skal vi tilbage til dagene lige før finanskrisen, hvor 2006 bød på 1.231 tvangs­auk­tio­ner.

Tvangs­auk­tio­ner­ne lander i 2022 på det laveste i 16 år. Det er flotte tal på et boligmarked, som ellers ikke har skortet på nedadvendte mundvige de seneste måneder. Boligejerne viser utrolig stærk betalingsevne trods en mere dyr og mere svær tid for boligmarkedet og boligejerne, end vi har set de seneste mange år.

Vi forventer heller ikke, at de gode tider for antallet af tvangs­auk­tio­ner­ne varer ved. Bolighandlerne var sidste år på det laveste i 8 år, bo­lig­pris­fal­de­ne endte 2022 med det største fald i mere end et årti mens renter og inflation er steget ganske mærkbart. Derfor forventer vi, at tvangs­auk­tio­ner­ne igen kan få en periode, hvor pilen peger opad.

I årene efter finanskrisen nåede tvangs­auk­tio­ner­ne op over 5.000 om året. Selvom vi forventer pil op på tvangs­auk­tio­ner­ne, så er det ikke vores forventning, at vi når på det antal tvangs­auk­tio­ner, som kendetegnede efterveerne af finanskrisen. Både boligmarked og boligejerne står et helt andet og bedre sted i dag på et langt mere robust ståsted. Vi har sparet langt mere op, vi har lånt langt færre penge i vores friværdi og rekordmange er i beskæftigelse. En risiko er dog, at dansk økonomi slår så meget i bakgear, at ledigheden stiger mærkbart, hvilket vil sætte tvangs­auk­tio­ner­ne under et større pres end ventet på nuværende tidspunkt.

Foreløbig er der heller ikke noget, som peger på, at boligejerne har problemer med at betale terminen på boliglånet. Re­stan­ce­pro­cen­ten, som er den manglende betaling på re­al­kre­dit­lå­net, befinder sig nemlig på det laveste i 15 år, og det betyder, at boligejerne i den grad udviser stærk betalingsevne. Desuden vil mange boligejere først forsøge at spare andetsteds end på boligposten i budgettet, hvis der opstår udfordringer med terminen.

Relaterede artikler